Proteste în Europa împotriva închiderii frenetice a termocentralelor pe cărbune!

2220

Cartel Alfa militează de câteva zile în statele europene. Confederația a organizat Caravana Europeană a Dreptății Sociale, delegațiile sindicale luând drumul Bruxelles-ului la începutul acestei luni. Sindicaliștii protestează astfel împotriva dictaturii climatice instaurată de guvernele puternice din Europa.

De menționat este și faptul că în această perioadă protestează numeroase organizații sindicale din statele în care se impune decarbonarea în modul cel mai agresiv (concedieri masive și lichidarea accelerată a capacităților de producție).

,,Vrem justiție socială”
Actualul Guvern duce o politică distructivă, iar sindicatele vor continua acțiunile de protest, după cum anunță Alin Munteanu, președintele Sindicatului Liber ,,Alfa”, care se află, de asemenea, în delegația de la Gorj.
,,În drumul său spre Bruxelles, Caravana Europeană a Dreptății Sociale, organizată de Confederația Națională Sindicală ,,Cartel ALFA”, a ajuns, astăzi (3 iulie, n.r.), la Stuttgart, după ce a trecut prin Budapesta, Viena și Munchen. Pe tot traseul, caravana a fost întâmpinată de sindicatele locale care s-au ocupat de avizarea protestelor. Pe lângă mesajul general, care îndeamnă la o luptă solidară pentru justiție socială, salarii decente şi drepturile lucrătorilor, caravana a oferit celor doi reprezentanți ai minerilor din bazinul carbonifer Motru – Rovinari, Munteanu Boby și Gore Virtan, ocazia să transmită mesajul lor privind necesitatea de a fi găsită o alternativa de salvare a mineritului care să înlocuiască decizia de închidere, ce se poate dovedi nocivă atât pentru întreaga zonă gorjeană, cât și pentru economia românească. Ei au avut discuții despre situația mineritului în Europa cu reprezentanții minerilor din Budapesta și chiar s-au gândit la posibilitatea unei colaborări care să le ofere o șansă în plus de a face față ofensivei pe care anumite grupuri de interese din Europa au pornit-o împotriva mineritului și a locurilor de muncă din acest sector, fără să încerce a pune nimic în locul acestora”, este mesajul sindicaliștilor.

,,Muncitorii să fie tratați cu demnitate”
Un alt mesaj: ,,Delegația CNS Cartel ALFA a fost primită de către ambasadorul Ambasadei României din Luxemburg! Continuăm! Vom ajunge la Bruxelles și Strasbourg!! În România negocierile trebuie să se realizeze liber, iar muncitorii să fie tratați cu demnitate!” Ajunși la Bruxelles, sindicaliștii s-au întâlnit cu Oliver Röpke, președintele Grupului Muncitorilor din cadrul Comitetului European Economic și Social: ,,Întâlnirea cu Oliver Röpke, President of the Workers’ Group of the European Economic and Social Committee la ITUC în Caravana Europeană a Drepturilor Sociale. CNS Cartel ALFA creează premisele unor discuții importante, la nivelul Uniunii Europene, cu privire la viața socială și profesională a angajaților din România! Protestul CNS Cartel ALFA în importantele capitale ale Europei va genera cu siguranță un spirit de solidaritate al angajaților ce va conduce către o normalitate în relațiile de muncă. Alianțele sindicale la nivel european pe care CNS Cartel ALFA le are, mai mult decât sigur, vor conduce către unele reglementări, bazate pe declarațiile politice, favorabile acestui fenomen, ale importanților oameni politici europeni. Pentru această situație este nevoie de #solidaritate și #unitate !”, au transmis Alin Munteanu și Mihai Bărbulescu, ieri, de la Bruxelles.

Importăm energie de la poluatorii care nu dau niciun șfanț pe cota de carbon!
FNME, federație condusă de Dumitru Pîrvulescu, a trimis, la rândul ei, o adresă organismelor europene și cere în clar scheme de sprijin europene pentru instalațiile de captare și stocare a carbonului pentru termocentrale:
,,România plătește din greu emisiile de CO2, dar importă energie din cărbune din afara U.E. (fără taxe). Importurile de energie electrică ale statelor UE din sistemul EU-ETS (unde se plătește taxa de carbon) au crescut de la 3 TWh, în 2017, la 21 TWh, în 2019.
Aceste importuri provin din țări unde taxa de carbon este 0. Emisiile totale asociate acestor importuri sunt de 26 milioane tone de CO2, echivalentul întregii producții de energie electrică din cărbune a Italiei.
Soluția: taxă de carbon la electricitatea care intră în UE”.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here