Proteste în administraţia publică! La Gorj: nemulţumiţi da, grevişti ba

290

Dacă la nivel naţional, salariaţii din primării şi consilii judeţene afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) sunt hotărâţi să declanşeze grevă generală, luna viitoare, funcţionarii de la Gorj nu se mişcă din scaune şi îşi recunosc nemulţumirile, însă nu vor participa la nicio acţiune de protest.

FNSA a notificat Ministerul Muncii privind declanşarea conflictului de muncă şi a anunţat calendarul protestelor. Astfel, va fi organizată o grevă generală de o oră în ziua de 5 iulie, o grevă generală de o zi în 12 iulie şi o alta pe termen nelimitat începând cu 19 iulie, dacă revendicările lor nu sunt soluţionate. Conducerea FNSA spune că funcţionarii din administraţia locală “sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar” şi cer creşterea salariilor cu 25%, acordarea normei de hrană, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, şi vouchere de vacanţă.
Pavel Tutunaru, preşedintele Sindicatului Liber al Funcţionarilor Publici din Primăria Motru, afiliat FNSA, a declarat faptul că nu se pune problema ca angajaţii din administraţia publică motreană să intre în grevă, în ciuda faptului că şi ei sunt solidari cu colegii din ţară. “Această notificare privind acţiunile de protest din luna iulie a ajuns şi la noi, însă nu vom participa. Suntem solidari cu colegii noştri din ţară, dar nu vom face grevă, deoarece nu avem posibilităţi. La FNSA sunt afiliaţi atât salariaţii Primăriei Motru, cât şi cei de la Direcţia Publică Motru”, a precizat Pavel Tutunaru.
La polul opus, există posibilitatea ca salariaţii Consiliului Judeţean Gorj, afiliaţi la FNSA să declanşeze acţiuni de protest luna viitoare, însă aceste lucruri vor fi stabilite în cursul următoarei săptămâni. Potrivit lui Călin Grădinaru, liderul de sindicat al angajaţilor din CJ Gorj, o decizie în acest sens, va fi luată după întâlnirea lărgită a preşedinţilor din FNSA, ce va avea loc, săptămâna viitoare, la Bucureşti.
Şi Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, spune că la instituţia pe care o reprezintă nu a ajuns nicio înştiinţare de grevă: “La noi nu a venit nicio notificare cu privire la această grevă. Niciun angajat al Prefecturii nu este afiliat la vreun sindicat, drept urmare activitatea se va desfăşura normal în instituţia noastră. Totul va fi la alegerea salariaţilor gorjeni din primăriile afiliate FNSA. Practic, dacă ţin de acel sindicat, vor putea declanşa acţiuni de protest pentru a-şi arăta nemulţumirile”.
Şi anul trecut, funcţionarii afiliaţi la FNSA au declanşat o grevă, însă salariaţii de la cele aproape 30 de primării şi cei ai CJ Gorj, nu şi-au întrerupt activitatea, însă, în timpul serviciului, au purtat banderole albe la braţ în semn de solidaritate cu colegii din ţară.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here