Alegerile din judeţ s-au desfăşurat fără mari incidente pe parcursul zilei de duminică, dar ieri ţara a vuit la aflarea veştii că la Gorj membrii Biroului Electoral Judeţean au intrat în grevă şi că nu mai centralizează rezultatele scrutinului din 10 iunie. Supărarea greviştilor a fost dată de neplata banilor ce li se cuveneau pentru munca prestată în luna mai în organizarea alegerilor.
Practic, ieri după-amiază, membrii BEJ Gorj, frânţi de oboseală, şi-au dat seama că în această dimineaţă vor fi şi mai obosiţi, iar banii pentru munca lor le vor fi plătiţi cine ştie când şi în ce împrejurări. Astfel a luat naştere prima grevă la un birou electoral, activitatea de centralizare a datelor fiind oprită instantaneu, în acest timp lucrând doar angajaţii de la Direcţia de Statistică.
La protest au aderat fără reţinere şi judecătorii din fruntea BEJ, preşedintele Mihai Pistol şi locţiitorul său Teofil Boncu, pe holurile Prefecturii şefii de la circumscripţiile din judeţ trezindu-se şi ei că nu au cui preda sacii cu buletinele de vot şi procesele verbale. Erau centralizate doar jumătate dintre circumscripţii, în condiţiile în care de Târgu Jiu nu se „atinsese” nimeni. Cei doi magistraţi au explicat că au solicitat la Consiliul Judeţean banii care li se cuvin celor din Biroul Electoral Judeţean, dar că nimeni nu a putut să le ofere vreo lămurire, secretariatul instituţiei fiind rugat să îl anunţe despre situaţia respectivă pe preşedintele Ion Călinoiu, plecat acasă să se odihnească după noaptea agitată de duminică spre luni. În vreo jumătate de oră conflictul a fost dezamorsat de prefectul Liviu Andrei, care a venit la „grevişti” şi le-a promis că „se rezolvă”, explicându-le că mult mai important este ca procesul de centralizare a rezultatelor din alegeri să fie încheiat cât mai repede, lucru pe care membrii BEJ par să-l fi înţeles în cele din urmă. Aceştia au reluat centralizarea cifrelor, sperând că vor primi şi banii pentru munca depusă.
Gelu Ionescu