Protest spontan, la AVI Instant! – Angajaţii, nemulţumiţi că nu au primit salariile

150

avicola (2)Pentru că nu şi-au primit tot salariu pe ultimele două luni, zeci de angajaţi de la AVI Instant au protestat ieri în faţa sediului abatorului. Cele aproximativ 40 de persoane, majoritatea angajate la abatorul AVI Instant, care au ales să protesteze, au povestit că au încasat câte 200 – 300 de lei în luna iunie şi de atunci nu au mai văzut nici un leu.

După ce administratorul societăţii le-a promis că îşi vor primi salariile, angajatele au plecat acasă, însă stau cu frica în sân, de teamă să nu fie concediate.

Nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile şi nu au cu ce să se mai întreţină, aproximativ 40 de persoane, angajate la abatorul AVI Instant, au ales să îşi strige doleanţele într-un protest spontan. Angajatele s-au strâns ieri în faţa sediului abatorului spunând că nu vor intra la muncă decât atunci când vor fi plătite. „Nu ne dau salariile, avem două salarii restante şi nu am mai intrat la muncă din cauză că nu ne dau bani. Ne-au spus că ne dau, dar acum nu mai au bani să avicola (3)ne dea. A fost administratorul aici, la noi şi a spus că nu sunt bani, de aia nu ne dau salariile. Dar noi pe ce muncim? Când au văzut că nu vrem să intrăm la muncă au zis să plecăm, că ne trece nemotivat astăzi (n.r. ieri). Au zis că rămânem fără serviciu dacă protestăm astăzi (n.r. ieri), dar până nu ne dau banii nu intrăm la muncă”, a precizat Elena Rovenţa, angajată la AVI Instant. Oamenii care au protestat au spus că se descurcă destul de greu cu salariul mic pe care îl au, dar acum e şi mai rău, pentru că nu îl mai primesc deloc şi nu mai au bani de medicamente. „Nu avem bani de pachete, de navetă, suntem bolnavi pentru că ne-am îmbolnăvit aici, stăm numai în cizme de cauciuc şi nu avem bani să ne cumpărăm medicamente. Avem datorii şi nu avem cu ce ne întreţine, acesta fiind singurul venit al nostru. Avem 20 de ani vechime şi nu avem unde să ne ducem în altă parte”, a precizat o altă angajată, Dumitra Apostol.

Societatea, în insolvenţă

AVI Instant se află în acest moment în insolvenţă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu au putut fi plătiţi salariaţii. Pentru a lămuri situaţia, administratorul societăţii, Ana Secotă a venit în faţa protestatarilor şi a ţinut să precizeze motivele pentru care nu s-au primit banii de două luni. „Societatea noastră se află într-o insolvenţă, într-o reorganizare. Lunile trecute au fost avicolaplătite cu prioritate abatorul, luna aceasta s-a făcut inversarea şi s-au plătit fermele. Astăzi (n.r. ieri) trebuia să primească banii secţia de ambalare, iar mâine (n.r. azi) rampa şi eviscerarea. Fiind într-o perioadă de reorganizare, avem probleme financiare. Avem aproape 400 tone de carne pe stoc, nu există vânzare pe piaţă şi nu sunt bani. Asta este situaţia societăţii; cred că nu suntem singura care nu avem plătite salariile la zi. E restanţă luna iulie, iar lichidarea trebuie să se plătească. Lichidarea pe iunie am vorbit, iar pe 12 trebuie să primiţi avansul pe iulie”, s-a adresat Secotă protestatarilor.

Promisiuni de salarii

După ce le-a fost promis că vor primi banii, angajaţii au renunţat la protest şi s-au întors acasă. „Astăzi li se bagă banii pe card pe secţii, pentru că puterea noastră este foarte redusă în ceea ce priveşte plăţile”, a mai precizat administratorul. Însă şi societatea are nemulţumirile ei, spunând că angajaţii nu îşi fac normele. „Uitaţi-vă, nu au intrat la lucru. Noi avem un export de onorat. E maşina de export aici. Dacă dânşii îşi fac treaba şi noi primim banii. Până acum au avut de onorat nişte norme şi ei ştiu foarte bine că aceste norme nu le fac. Noi le-am dat salariile. Au plecat la program, pot să spună unul aici în faţa mea, dacă au stat mai mult de 8 ore în fiecare zi? Asta este, e tirul aici să încărcăm exportul; dăm exportul, primim şi noi banii”, a adăugat Secotă.

ITM-ul, în control

Inspectorii de Muncă Gorj au venit la sediul societăţii AVI Instant pentru a face verificări, un astfel de control mai fiind realizat şi în urmă cu două săptămâni. Cu toate că administratorul a declarat că nu vor exista repercusiuni, acesta a mai precizat că mai sunt angajaţi care nu au primit salariile, însă se află în continuare la muncă, pentru a nu-şi pierde serviciul. „Nu vor exista nici un fel de repercusiuni, absolut nimic. (…) Vreau să remarc un lucru: din toţi cei care lucrează aici, sunt oameni care nu şi-au primit salariul şi sunt acolo la lucru. Întrebarea mea este „de ce?”. Pentru că vor să aibă un loc de muncă. Eu le-am spus să plece dacă au alte locuri de muncă”, a mai precizat Ana Secotă. Rămâne de văzut dacă salariaţii vor primi banii sau dacă vor continua protestele.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here