Protest pentru domeniul schiabil Transalpina!

282

La „doi paşi” de Rânca, în linie dreaptă, peste munte, câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la un protest iniţiat în staţiunea Vidra, din judeţul Vâlcea, pentru a cere continuarea investiţiilor la domeniul schiabil Transalpina, după ce Guvernul nu a mai alocat 8% din fondurile necesare finalizării întregului proiect.Participanţii la protest s-au declarat iubitori ai muntelui şi ai sporturilor de iarnă, care s-au mobilizat cu ajutorul internetului pentru a participa la această acţiune.

Unul dintre iniţiatorii protestului, Denisa Pirnea, a dat foc, în mod simbolic, la o machetă a staţiunii, precum şi unui afiş cu ea schiind, afiş pe care anterior semnaseră mulţi dintre cei prezenţi. Macheta includea inclusiv o cutiuţă verde, legată cu o sârmă, între două beţe, aceasta reprezentând telegondola care asigură transportul turiştilor iarna. Cutia respectivă a fost singura care nu a ars în focul care a cuprins macheta staţiunii, după ce peste ea a fost turnată benzină. După ce macheta s-a transformat în scrum, participanţii la protest au urcat pârtia pe care o folosesc iarna şi au format aici un lanţ uman. Lanţul s-a întins pe sute de metri distanţă, pe sub cablurile telegondolei construite în cadrul acestui proiect. La final, protestatarii au coborât pârtia tot în cadrul unui lanţ uman, lăsând impresia că ar schia, mulţi dintre ei având asupra lor şi echipamentul de schi pe care îl folosesc iarna.
Pe parcursul protestului, participanţii au strigat, în mod simbolic, „Pârtieee”, dar şi „Vreau să schiez în România, nu în Austria”. De asemenea, toţi participanţii au ridicat la un moment dat deasupra capului hârtii de culoare roşie, care reprezintă, conform organizatorilor, cartonaşul roşu arătat guvernanţilor pentru că nu asigură finalizarea proiectului. Denisa Pirnea a precizat că protestul respectiv nu este singurul pe care vrea să îl iniţieze pentru a se asigura că proiectul denumit Ski Resort Transalpina va fi finalizat de către actualul Guvern. „Mai e de făcut 8% din acest proiect, dar finanţarea a fost oprită şi tare ne e teamă că totul se va deteriora. Vrem să ne asigurăm că şi la iarnă vom putea schia aici, aşa cum au făcut-o 60.000 de oameni iarna trecută. Vor cei din Guvern să ne ducem doar în Austria? Nu cred! Vom protesta în continuare la ministere, la Preşedinţie, peste tot pe unde va fi nevoie pentru a ne asigura că ceea ce s-a făcut până acum va fi păstrat şi proiectul va fi dus la bun sfârşit”, a menţionat Pirnea.
Conform acesteia, domeniul schiabil de la Vidra are până acum 9 km de pârtie, şapte pârtii amenajate pentru turişti, precum şi o telegondolă cu 94 de cabine. De asemenea, aici există 2 staţii de telescaun şi 4 staţii de teleschi, investiţia totală a proiectului fiind de 35 de milioane de euro. Din acest punct de vedere, infrastructura de la Vidra este mult mai apreciată de turişti decât cea de la Rânca, dar staţiunea din judeţul vecin este deficitară la capitolul spaţii de cazare, spre deosebire de situaţia de la noi, unde cabanele şi hotelurile sunt chiar prea înghesuite pentru o staţiune construită de la zero, dar fără prea multă gândire din acest punct de vedere. Protestatarii cer alocarea de fonduri pentru a se realiza şi restul lucrărilor din proiect, respectiv racordul cu şoseaua principală, construirea a două nivele de parcare, dar şi accesul spre locurile de parcare şi realizarea unui restaurant, la care a fost construită deja fundaţia.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here