Protest la Parchetul Local – Scandalul de la Obştea “Muntele Runcu” continuă

433

Picture 107Zeci de persoane care deţin terenuri în Runcu au protestat ieri în faţa Parchetului Local şi a Palatului Administrativ din Târgu-Jiu. Oamenii se plâng că mai multe persoane, proprietarii unei societăţi din Bucureşti, au cumpărat terenuri de la membrii Obştii “Muntele Runcu”, au ocupat sediul obştii şi au făcut defrişări. Mai mult, oamenii spun că au fost ameninţaţi şi chiar loviţi de cei pe care îi acuză că încearcă să le fure moştenirea lăsată de bunicii şi străbunicii lor.

Pe de altă parte, Vasile Stan, preşedintele Consiliului de Administraţie a Obştii Runcu, spune că acuzaţiile sătenilor sunt complet false şi că tot ce a făcut a fost legal.

Mai multe persoane din Runcu s-au înarmat cu pancarte, cruci şi portavoce şi au protestat ieri în faţa Parchetului Local din Târgu-Jiu, revoltaţi de faptul că le sunt furate terenurile de către o societate din Bucureşti. Supărarea oamenilor este mare, mai ales că, spun ei, la toate plângerile făcute li s-a răspuns cu „neînceperea urmării penale”. “Domnilor procurori, treziţi-vă! Trăim în 2011! Ne este furată proprietatea. Noi ne adresăm legal la dumneavoastră cu plângeri; Picture 112dumneavoastră ne bombardaţi numai cu NUP-uri, adică cu neînceperea urmării penale! Vă rugăm să nu ne mai sfidaţi!”, astfel de strigăte răsunau ieri în faţa Parchetului. Sătenii din Runcu spun că au fost ameninţaţi şi chiar loviţi de „interlopi”: “Interlopii ne-au bătut, ne-au lovit, ne-au ameninţat! Ne urmăresc peste tot! Ne-au vândut cabanele, ne-au vândut sediul obştii, ne-au vândut utilajele, ne-au vândut fondul forestier. Nu se mai poate aşa oameni buni! Dreptatea e una şi una singură! Ea trebuie să triumfe! Aşa nu se mai poate. Au lovit interlopii până şi oamenii legii. Ne-au lovit pe noi. Avem plângeri la dumneavoastră iar dumneavoastră ne răspundeţi cu NUP-uri”, striga Constantin Tabacu, unul dintre protestatari.

Vor să protesteze la CSM

Oamenii sunt hotărâţi să meargă la Bucureşti în luna octombrie pentru a protesta în faţa Consiliului Suprem a Magistraturii, Parlamentului şi Guvernului, totul în speranţa că plângerile lor vor fi ascultate. “Acest protest se organizează acum, înainte de a ne deplasa noi la Bucureşti. Ne vom adresa la Consiliului Europei, la CEDO. Nu se mai poate! Zona Runcu arată acum ca valea plângerii, mai ales că a fost şi o furtună. Oamenii sunt decişi acum să nu mai dea înapoi. Picture 124Numărul protestatarilor este tot mai mare şi în luna octombrie o să mergem la Bucureşti în jur de 300-400 de persoane. Oamenii vor să plătească fiecare acest cost, pentru că, vă daţi seama, este un cost foarte mare, şi mergem la Parlament, la CSM şi la Guvern. Trebuie să trezim şi aceşti oameni ai legii, trebuie să trezim şi aceşti parlamentari”, a spus Constantin Tabacu. Şi Cosmin Arbagic, secretarul Consiliului de Administraţie a Obştii Runcu, este încrezător că în cele din urmă cererile lor fi ascultate: “Credem că instituţiile statului ţin cont şi de protestele oamenilor, de nemulţumirile lor, chiar dacă am făcut nenumărate sesizări şi plângeri, cu puţine rezultate. Sperăm că în urma acestui protest cât de cât o să se mai mişte lucrurile şi Parchetul, Poliţia o să facă cercetările necesare”. De la Parchet sătenii din Runcu au plecat la Prefectură. Acolo, o delegaţie formată din cinci reprezentanţi ai Obştii Muntele Runcu a prezentat Prefectului un memoriu prin care îşi exprimă nemulţumirile. Prefectul Judeţului Gorj, Vasile Liviu Andrei, a primit memoriul înaintat de cei cinci delegaţi şi a promis că va dispune verificarea celor sesizate de către instituţiile abilitate.

„Ei nu fac diferenţa dintre un investitor şi un hoţ”

Pe de altă parte, Vasile Stan, preşedintele Consiliului de Administraţie a Obştii Runcu, spune că acuzaţiile oamenilor sunt false şi că, din punctul său de vedere, este doar o chestiune de timp până când instanţa va lua o decizie. Acesta susţine că toate acţiunile sale au fost perfect legale şi că nu are nici un motiv de îngrijorare: “Eu am venit aici ca investitor. Ei nu fac diferenţa dintre un investitor şi hoţ. Am venit, am cumpărat drepturi în obşte, am devenit membru legal conform statutului şi legilor în vigoare, am început să achiziţionăm; era normal să achiziţionăm şi parte din sediu, nu puteam să achiziţionez acţiuni. Eu nu achiziţionez teren; terenul obştii nu se poate vinde. O întorc aşa cum doresc ei numai ca să cadă în picioare. E dreptul lor, al dânşilor să protesteze; nu am nici un fel de problemă. Am fost controlat de toate organele competente ale statului. Totul este legal. Dânşii neavând cunoştinţe economice, necunoscând afaceri, normal pot face orice acuzaţie numai că la acel protest nu o să participe mai mult de 20-30 de persoane.” Potrivit lui Vasile Stan, toate problemele pornesc de la un grup mic de oameni care se opun vânzării terenului, dar şi tergiversării cazului de către instanţele de judecată: “Sunt 10-15 dintr-o mie care se opun. Durează de 3-4 ani de zile din cauza instanţelor. Un consiliul de administraţie să fie şi pentru obşte şi împotriva obştii nu este normal. Este o chestiune de timp. Până la urmă instanţa trebuie să lămurească această problemă. Nu văd ce ar putea avea împotriva unui investitor. Eu sper ca instanţele să desluşească această problemă acum, într-o lună-două”, a spus acesta. Nu este prima oară când oamenii protestează şi susţin că o societate din Bucureşti, patronată de fraţii Stan, a cumpărat de la Obşte circa 100 de hectare de teren şi acum face presiuni pentru obţinerea altor suprafeţe la preţuri de nimic. Lupta pentru Patrimoniul Obştii Runcu se dă de ani buni, suprafaţa de pădure care aparţine obştii din Runcu având o întindere de peste 5000 de hectare şi peste 1000 de proprietari.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here