Protest la Novaci împotriva unui magistrat cu funcție de conducere!

892

Premieră pentru Justiția din județ înregistrată ieri la Novaci, acolo unde câteva zeci de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia judecătoarei Elena Dafinescu. Aceasta conduce Judecătoria Novaci, dar, în același timp, este și mama lui Mihai Dafinescu, tânărul trimis în judecată de procurori pentru că în vara anului trecut a accidentat mortal o femeie din oraș. Florentina Motorcea era împreună cu fiul său, Denis, în momentul în care Dafinescu a lovit-o în plin, după care a părăsit locul accidentului. El s-a dus acasă, iar cu polițiștii a vorbit de abia a doua zi, ceea ce a întărit speculațiile că era sub influența băuturilor alcoolice. Ulterior, șoferul fugar a fost arestat preventiv, ancheta fiind preluată de Parchetul General. Tânărul a fost trimis în judecată, procesul urmând să aibă loc la Judecătoria Craiova. La începutul acestei luni, Tribunalul Dolj a decis plasarea inculpatului în arest la domiciliu, ceea ce i-a înfuriat pe localnicii din Novaci, dar mai ales pe rudele femeii decedate. Mihai Dafinescu are antecedente în privința nerespectării legislației rutiere, iar oamenii sunt convinși că el nu va sta acasă și chiar dacă va face lucrul acesta tot va conduce într-o zi și va fi în continuare un pericol la volan pentru ei. „Ne-am adunat această comunitate de oameni aici pentru a protesta împotriva deciziei judecătorilor din Craiova, care au lăsat în libertate un om care a făcut o faptă gravă. Noi și familiile, vecinii, colegii noștri, ne simțim în pericol. El e în arest la domiciliu, dar nu știm cât de bine respectă această decizie. El niciodată nu a respectat legile din această țară. Ne e frică să mai mergem pe trotuare, nu mai spunem pe stradă că despre asta nici nu poate fi vorba. Mă simt în pericol și sunt uimit că judecătorii au reinterpretat legea, știind că e o faptă gravă, iar el să poată să scape din închisoare”, a spus unul dintre participanții la protestul de la Novaci.
Fratele femeii care a murit în accident, Constantin Dumitru, a vorbit zeci de minute la microfon și, împreună cu ceilalți participanți la protest, a cerut public demisia judecătoarei Elena Dafinescu din fruntea Judecătoriei Novaci. „Viața surorii mele și a nepotului meu nu înseamnă că acest om trebuie să stea în libertate. Are arest la domiciliu. Își face pedeapsa acasă. Magistrații de la Craiova l-au lăsat în libertate la cuvântul doamnei Dafinescu, care se știe că are atâtea influențe la Craiova. Cât timp dosarul a fost la Parchetul General și la Gorj el a fost în arest, dar cum a ajuns la Craiova doamna judecător a avut toate pârghiile, dar și colegi, pentru a-l lua acasă. Doamna judecător să își dea demisia. Doamna președintă să își dea demisia până se termină acest caz, nu să încerce să îl mușamalizeze. Înțeleg că fiecare ne iubim copiii și facem tot ce e posibil ca să le fie bine, dar nu în acest fel. A greșit, trebuie să plătească. Nu a venit niciodată să zică că îi pare rău ce a făcut copilul ei. Nepotul meu nu are nici un sprijin de când sora mea a murit, iar ei, în instanță, au cerut să fie anulată tutela mea că eu nu reprezint interesele copilului. Să vină această doamnă președintă să dovedească prin apărătorii lor că eu nu reprezint acest interes al nepotului meu. În țara asta nu se face dreptate pentru că dacă omori un câine iei un an de pușcărie. Dacă te prinde cu motoscuterul poliția iei 3 ani cu executare, dar dacă ucizi un om stai acasă. Nu se poate așa ceva”, a spus fratele femeii ucise.
Judecătorul Elena Dafinescu a refuzat să discute cu jurnaliștii pentru a-și exprima un punct de vedere. Fiul său a fost pus în libertate pe 2 aprilie de Tribunalul Dolj, care i-a impus acestuia o serie de restricții, inclusiv aceea de a nu lua legătura cu rudele femeii decedate în accidentul rutier. „Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul va respecta următoarele obligații: – să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată; – să nu comunice cu părţile civile Motorcea Denis Cristian, Dumitru Constantin şi Dumitru Anca Mihaela; Gheorghişan Nicoleta, – să nu comunice direct sau indirect cu martorii Sîiulescu Nicolae, Stolojan Robert Florin, Dosoi Elena Nicoleta, Udea Pantelimon, Golea Valentin Claudiu, Matei Eliza Luminiţa, Badulescu Vasile Ion, Vlăduţ Ilie Sorin, Vlăduţ luisa Violeta, Bădulescu Nicoleta Bianca, Orbişor Maria, Orbişor Mina Alexandru, Geacar Grigore Dorinel, Chiriţoiu Adriana, Munteanu Bogdan, Opricescu Carmen Irina, Urdă Constantin, Stolojan Florin, Barbu Gheorghe, Aremia Viorica, Simniceanu Robert Emil, Popescu Dragoş Ion, precum şi cu membrii familiilor acestora. În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Supravegherea executării măsurii arestului la domiciliu şi a obligațiilor impuse inculpatului se va realiza de Biroul de Supraveghere din cadrul IPJ Gorj. Dispune punerea de îndată în libertate de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 24/21.08.2020 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu, în baza încheierii nr. 28/21.08.2020. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, a decis Tribunalul Dolj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here