Protest inedit pe Transalpina

320

Supărare mare printre proprietarii spațiilor de cazare din Rânca, dar și printre membrii obștilor din zonă, dar și de la Vâlcea, care, odată cu închiderea Transalpina și pe sezonul cald, se văd aproape de faliment. Oamenii constată că numărul turiștilor s-a diminuat până aproape la zero și, pentru a trage un semnal de alarmă, ieri au organizat un fel de parastas în memoria celei mai frumoase șosele din țară și nu numai.
Organizați într-o asociație care să le reprezinte interesele, patronii pensiunilor și hotelurilor au adus, împreună cu reprezentanții obștilor de aici, un platou mare cu colivă și o pâine de un metru în diametru, pe ambele fiind scris “Transalpina”, pe care au aprins câte o lumânare. Toată acțiunea a avut loc în fața sediului din Rânca al Secției Drumurilor Naționale din România, pâinea uriașă fiind ruptă în bucăți și dată de pomană celor prezenți acolo, printre cei pomeniți fiind senatorii Tudor Barbu, Mihnea Costoiu, dar și “cei șase deputați ai județului, se știu ei care”, după cum a declarat la fața locului Constantin Pănescu, unul dintre inițiatorii acțiunii inedite și șef al asociației care să le reprezinte interesele patronilor din Rânca.
Toți cei prezenți s-au plâns de dificultățile pe care le întâmpină odată cu menținerea șoselei în afara circuitului turistic, oamenii spunând că mai au un pic și își vor închide hotelurile. “Nu mai avem ce face, pur și simplu nu mai e activitate. Nu mai vine nimeni pe aici. Șoseaua e goală, turiștii lipsesc, iar eu mă gândesc în condițiile astea să îmi trimit oamenii acasă de la 1 august pentru că dacă nu se rezolvă ceva în următoarele zile tot sezonul acesta e compromis, iar noi am făcut aici degeaba investiții în spații de cazare”, declară unul dintre patronii din București ai unei pensiuni din Rânca.
Nimănui nu-i vine să creadă că în plin sezon turistic drumul cel mai interesant din România e închis și turiștii trebuie să ocolească zona pentru a nu primi amenzi. “Anul trecut aveam mii de turiști care veneau zilnic și mergeau inclusiv la Târgu Jiu pentru a vedea operele lui Constantin Brâncuși. Acum ne-am bătut joc încă odată și de Brâncuși pentru că nu mai vin 100 de turiști în toată Rânca și, evident, nici la Târgu Jiu nu se mai duc. Nu știu ce se urmărește, dar bine nu este. Avem un drum închis pentru că s-ar lucra la el, dar nici măcar nu este conservat, semne de circulație nu se pun, deși oricine circulă pe el spune că asfaltul este foarte bun și, atunci, noi stăm și ne întrebăm ce se urmărește, ce se vrea cu aceste decizii care omoară orice inițiativă turistică din Rânca”, spune Ionuț Năgară, proprietarul unei pensiuni extrem de vizitate de turiști în anii trecuți.
Protestatarii de ieri spun că peste o săptămână vor veni și mai mulți în fața sediului pe care CNADNR îl are la Rânca, atunci urmând să protesteze și angajații acestora, dar și familiile lor. Sute de oameni riscă să își piardă locurile de muncă și nimeni nu le oferă o alternativă, sezonul turistic la Rânca fiind deja în mare parte compromis. Patronii pensiunilor se gândesc să ceară daune drumarilor, dar procesele vor fi lungi și anevoioase și, ca urmare, problema de fond tot nu va fi rezolvată în timp util, până atunci cei care își propuseseră vara aceasta să treacă pe Transalpina făcându-și alte planuri de vacanță.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here