Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), cei ai Exploatării de Carieră(EC) Roşia, cei ai Consiliului Judeţean dar şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, alături de reprezentanţii Poliţiei Rutiere, sunt chemaţi astăzi la Fărcăşeşti de un cetăţean aflat în litigiu cu SNLO.
Asta deoarece omul vrea să îşi ocupe suprafaţa de teren dobândită prin hotărâre judecătorească, încă din 2009, teren care este folosit abuziv, în prezent, de SNLO. Cetăţeanul, sătul de şicanele reprezentanţilor unităţii miniere, care au refuzat o negociere directă şi corectă cu el, s-a hotărât astfel să îşi stabilească, în prezenţa celor invitaţi, limitele proprietăţii, chiar dacă acesta este în vecinătatea DJ674, care traversează comuna Fărcăşeşti.
George Laurenţiu Preda a moştenit un teren în comuna Fărcăşeşti, în suprafaţă de 2500 mp. Pentru că în zonă se efectuează lucrări minere de către EC Roşia, aflată în subordinea SNLO, iar terenul a ajuns cale de acces spre această carieră, George Laurenţiu Preda a decis să îşi revendice proprietatea în 2009. S-a adresat instanţei de judecată, Judecătoria Târgu-Jiu dându-i câştig de cauză, la scurt timp după începerea procesului. Instanţa târgujiană obligă astfel, prin dispozitivul hotărârii, Cariera Roşia “să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie, suprafaţa de teren de 2500 mp situată în Fărcăşeşti.(..) obligă pârâta(n.r. EC Roşia) să redea terenul în circuitul agricol”. În mod ciudat, deşi EC Roşia putea ataca hotărârea cu recurs nu s-a făcut acest lucru, sentinţa rămânând definitivă şi irevocabilă.
Bucuria proprietarului este însă de scurtă durată, deoarece după obţinerea hotărârii favorabile reprezentanţii SNLO nu au procedat la punerea în executare a acesteia. Omul a încercat chiar să discute cu reprezentanţii SNLO, dar proprietarul nu a fost băgat în seamă de aceştia, unitatea folosind în toată perioada aceasta terenul lui Preda.
SNLO aruncă pisica la Consiliul Judeţean
Deşi la proces juriştii SNLO nu au invocat faptul că terenul ar fi fost predat Consiliului Judeţean, pe motiv că acesta este drum de utilitate publică, în 2010 aceştia îi prezintă proprietarului un document datat 10.12.2004. Acesta reprezintă un proces-verbal prin care SNLO încercă să facă dovada predării şi a suprafeţei în litigiu către Consiliul Judeţean Gorj, lucru total neadevărat. În planul de situaţie al comunei Fărcăşeşti, de altfel, acest teren nu apare ca şi drum de utilitate publică. Crezând că reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj le vor acoperi spatele, cei de la SNLO au încercat să obţină un document de la această instituţie care să le permită desfiinţarea hotărârii obţinute de proprietar. Răspunsul Consiliului Judeţean nu face jocul SNLO deoarece în cuprinsul său se precizează că “susţinerea SNLO potrivit căreia unitatea se află în imposibilitatea de a pune în executare hotărârea judecătorească, invocând că terenul în cauză a intrat în patrimoniul public al judeţului, este lipsită de relevanţă”.
Negocierile, refuzate
Deşi proprietarul deţine toate pârghiile legale pentru a negocia în legătură cu revendicarea terenului său, cei de la SNLO îl poartă însă cu vorba. Există însă unele discuţii, mai ales că omul vrea fie să îşi vândă terenul unităţii miniere, fie să primească la schimb un alt teren, aşa cum au primit, de altfel, şi alţi salariaţi. Aceste discuţii nu se materializează într-un document oficial nici măcar la doi ani după obţinerea hotărârii de la Judecătoria Târgu-Jiu. În această situaţie, Preda hotărăşte să mai deschidă un proces, unul pentru obţinerea daunelor cominatorii întrucât unitatea minieră nu a respectat hotărârea judecătorească. Omul se adresează tot Judecătoriei Târgu-Jiu care îi dă iar câştig de cauză. Cei de la SNLO atacă hotărârea iar la recurs cu “ajutorul” completului de judecată condus de Vasile Ghimiş respinge acţiunea lui Preda fără motivaţie. Omul se vede nevoit să se adreseze CEDO, aici înregistrându-se deja în noiembrie 2010 la această instanţă.
Proces şi cu SNLO şi cu CJ Gorj
În paralel Preda formulează o altă acţiune împotriva SNLO şi a Consiliului Judeţean solicitând constatarea nulităţii absolute parţiale a procesului verbal de predare-primire, documentul din 2004, atât de invocat de SNLO. Primul termen în proces va avea loc pe 7 septembrie 2011. Până atunci însă Preda vrea să îşi delimiteze proprietatea, sătul de tracasările de care a avut parte dinspre SNLO. Decide astfel să invite autorităţile dar şi părţile implicate la Fărcăşeşti, pe terenul pe care îl deţine în documente, dorind să se bucure de atributele conferite de dreptul său de proprietate.
Proprietar prin fixarea semnelor
Astăzi la orele 11.00, Preda îşi va delimita în cele din urmă proprietatea, chiar dacă organele de poliţie i-au transmis în scris că blocarea drumului de utilitate publică “constituie infracţiune”. Proprietarul va fixa unele semne prin care îşi va delimita proprietatea, reuşind astfel să nu încalce legea şi să aducă la cunoştinţa opiniei publice de nedreptatea care i se face. La faţa locului sunt aşteptaţi reprezentanţii IPJ Gorj pentru a evita blocarea DJ 674. Aici sunt aşteptaţi şi cei de la SNLO şi Consiliul Judeţean pentru găsirea unei soluţii echitabile pentru toate părţile.
Anamaria Stoica
Pentru a vedea documentele daţi click pe poze