Protest împotriva comasării școlilor, la Tismana

169

Peste 20 de părinți s-au strâns, ieri dimineață, în fața sediului Primăriei orașului Tismana pentru a protesta împotriva deciziei de comasare a unor clase de a III-a și a IV-a din Pocruia, Celei și Topești, copiii urmând să facă naveta apoi cu microbuzul la școala centrală din localitate. Părinții sunt convinși că cei care au luat decizia respectivă, Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic, nu au făcut decât să asigure normele necesare pentru dascălii de aici, fără să se gândească la copiii care vor fi puși pe drumuri. Oamenii au declarat ferm, inclusiv în fața primarului Marian Slivilescu, că nu își vor lăsa copiii la altă școală decât cea la care au învățat și până acum, asta indiferent de consecințe.
„La Topești o avem pe doamna Doina Târsu foarte bună și cum să las eu fetița la o altă școală, când ea spune că doar cu doamna ei merge la școală? Aș duce-o cu cei doi băieți mai mari pe care îi am la Peștișani, dar e atât de departe și la lucrul acesta nu se gândește nimeni. La Tismana în nici un caz nu o s-o las pentru că știm calitatea dascălilor. Noi avem dascăli buni în școala noastră și copiii vrem să învețe cu ei, așa cum a fost și până acum”, a spus o mămică din Topești. În altă parte a orașului, la Celei, se pune problema mutării copiilor la Pocruia sau a celor din Pocruia la Celei, pentru că lucrurile încă nu sunt clare nici în această privință. „Cum să las eu copil mic, o fetiță, să meargă la școală vreo 7-8 kilometri de casă, când eu n-am mașină să mă duc imediat după ea dacă se întâmplă ceva rău. Eu am o căruță cu care mai car la oameni în sat. Ce fac, iau căruța să mă duc repede peste dealuri după fată? În ce țară trăim? Ne aude și pe noi cineva?”, a întrebat părintele unei eleve din Celei.
Și ca el au vorbit toți ceilalți protestatari, oamenii declarând răspicat în mai multe rânduri că nu își vor lăsa copii la alte școli decât cele în care au învățat până acum. Culmea este că de partea lor s-a situat inclusiv Inspectoratul Școlar. Purtătorul de cuvânt, Georgeta Popescu, a menționat că mai e timp pentru luarea unei decizii care să fie în favoarea copiilor și a părinților. „În Consiliul de Administrație al unității de învățământ s-a decis această comasare a celor două clase și, în principiu, tot Consiliul de Administrație poate reveni asupra acestei decizii astfel încât să fie în sprijinul părinților și al copiilor. Cu ajutorul primăriei se poate sprijini funcționarea unei școli prin fondurile asigurate de primărie. Inspectoratul susține orice demers în favoarea copiilor și părinților. Considerăm că e timp suficient să se revină asupra acestei decizii”, a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj. În mijlocul protestatarilor, primarul Marian Slivilescu a declarat că nici el nu este încântat de situația creată. Edilul a precizat că are deja în derulare concursul pentru angajarea unui al treilea șofer de microbuz pentru a se asigura că are cine să îi transporte pe elevi, asta în condițiile în care modificările rămân în picioare și părinții își mută copii la școala din centrul localității. „Nu e nicio fericire pentru mine ca primar că mai angajez un om, că mai funcționează un microbuz non-stop. Și eu aș fi vrut o altă rezolvare. Oamenii nu înțeleg că Primăria nu poate aloca bani pentru plata profesorilor. Plata lor se face pe rețeaua învățământului, prin Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației. Noi nu ne putem implica în asta”, a declarat primarul din Tismana.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here