Protest Greenpeace la Runcurel

774

Activiști de mediu de la faimoasa organizație Greenpeace și localnici din satul Runcurel, comuna Mătăsari, au protestat, ieri, în apropiere de cariera care riscă să înghită peste câteva săptămâni întreg satul pentru a face loc exploatării rezervelor de lignit de aici. Sătenii au primit sprijinul celor de la Greenpeace de mai mult timp, activiștii de mediu dând deja în judecată Guvernul și contestând hotărârea prin care e stabilit un preț de 4 lei pentru fiecare metru pătrat de teren expropriat. Suma respectivă este și cea care îi nemulțumește pe săteni, ei spunând că nu își vor părăsi gospodăriile dacă nu vor fi despăgubiți la o valoare pe care să o considere justă.
runcurel greenpeace (1)“Altora le-au făcut vile la Târgu-Jiu și de noi își bat joc. Nu ne mai socotesc nici pomii, nici via pe care o avem prin grădini. Pentru ce am muncit o viață întreagă, ca să vină ei și să ne ia totul acum pe nimic? Noi o să ne punem pe bandă, nu o să-i lăsăm să ne dărâme casele dacă nu vor veni cu alte prețuri. Păi ne-au promis că ne fac angajări din familie și pe cei pe care i-au angajat i-au dus la Minprest. Acum vin și spun că îi dau afară pe toți că ultimul venit e primul plecat. Adică ne iau și casele și nici de lucru nu ne dau. Nu cred că ne vom înțelege cu ei. Sunt deja cu excavatorul în buza cimitirului, acuși va trebui să ne luăm morții, dar noi nu știm unde să ne mutăm și în ce condiții vom sta”, a spus o localnică prezentă la protest.
runcurel greenpeace (2)Cei de la Greenpeace au avut mesaje prin care cereau “Dreptate pentru Runcurel”, reușind să afișeze un banner uriaș, de 1000 mp, cu același text, spre surprinderea paznicilor care au fost prinși pe picior greșit. Oficiali ai exploatării miniere au venit și le-au cerut protestatarilor să elibereze zona întrucât nu au voie în acel perimetru, lucru care s-a și întâmplat în cele din urmă, cei de la Greenpeace reușind să își atingă obiectivul, acela de a atrage atenția asupra problemelor de la Runcurel. “Prin acțiunea întreprinsă duminică, 3 aprilie, la Runcurel, Greenpeace România urmărește obținerea unor despăgubiri corecte pentru localnicii din Runcurel, respectiv revocarea HG 960/2015, ce creează un precedent periculos pentru mai multe sate aflate în zone miniere din România, precum și deschiderea unei linii de dialog pe această temă cu Guvernul României, în special cu premierul Dacian Cioloș. Oamenii din Runcurel au primit de Crăciun notificări de expropriere prin care li s-a dat un termen de 30 de zile să elibereze terenurile. Nu a venit nimeni de la CEO sau de la primărie să le spună oamenilor ce se va întâmpla cu ei, dacă le sunt construite alte case, dacă vor primi despăgubiri cu care să își poată reface traiul în altă parte. În aceste condiții, considerăm foarte gravă atitudinea nepăsătoare a Guvernului, care a dat undă verde exproprierii”, a menționat Ionuț Cepraga, din partea Greenpeace România.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here