Protest FNME ziua a doua: Operaţiunea ,,cagula” pentru deblocarea negocierilor cu CEO

220

Circa 200 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au pichetat şi vineri după-amiază, pentru a doua zi consecutiv, sediul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), nemulţumiţi de nerespectarea contractului colectiv de muncă (CCM) şi că negocierile cu administraţia companiei sunt blocate. Manifestarea nu s-a soldat cu incidente, dar sindicaliştii au anunţat că şi-au comandat cagule pentru a-şi acoperi feţele, de teama repercusiunilor pe care administraţia le va face asupra participanţilor la acţiunile de protest.

Sindicaliştii au solicitat şi vineri administraţiei CEO respectarea CCM şi începerea negocierilor pentru încheierea unui act adiţional la acesta. În cazul în care negocierile nu vor fi deblocate, iar CCM nu va fi respectat, sindicaliştii din cadrul FNME anunţă proteste de amploare. Constantin Mitrescu, lider al FNME, a anunţat însă că participanţii se tem de repercusiuni de asta ar fi comandat cagule pentru ca sindicaliştii să-şi acopere feţele pentru a protesta liniştiţi. El a acuzat, de asemenea, managementul defectuos al CEO, declarând despre şeful colosului energetic, Laurenţiu Ciurel că, pe parcursul anului trecut, a diminuat fondul de salarii al companiei cu circa 70 de milioane de lei. Acesta a adăugat că nu se va renunţa la pichetări, Primăria municipiului Târgu-Jiu aprobând în acest sens încă patru zile de protest.
Revendicările FNME sunt respectarea CCM şi începerea negocierilor pentru încheierea unui act adiţional la CCM, consultarea sindicatelor la elaborarea programului de reorganizare a societăţii, consultarea cu partenerii sociali privind reorganizarea activităţii CEO, prezentarea intenţiei administraţiei cu privire la concedierile colective pe anul în curs şi încetarea presiunilor de către conducerile subunităţilor şi sucursalelor asupra salariaţilor, precum şi încetarea imixtiunii administraţiei publice în activitatea sindicală.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here