Protest eșuat pe calea ferată, la Mătăsari

352

Un gorjean care a vrut, ieri, să protesteze pe calea ferată la Mătăsari, prin blocarea unui tren care transporta cărbune de la exploatările miniere din zonă, a avut neșansa să își amâne acțiunea pentru o altă zi după ce două vagoane încărcate cu lignit au deraiat nu departe de locul pe care îl alesese acesta pentru a protesta. Ion Adrian Purdescu este proprietar împreună cu părinții săi pe 4000 mp la Mătăsari pe un teren traversat de calea ferată folosită la transportul cărbunelui cu trenul. Familia respectivă încearcă de ani de zile să negocieze cu Complexul Energetic Oltenia, astfel de acțiuni mai având loc și în trecut, totul fiind în zadar până acum.

“Noi avem aici 40 de ari și în carieră, de unde se scoate deja cărbune, mai avem 7 hectare. Acolo e groapă deja, nu mai avem cum să emitem vreo pretenție, dar aici avem acte peste acte și tot degeaba. Ne-am judecat cu ei, am câștigat peste tot, au fost obligați să ne lase proprietatea în pace și nu s-a întâmplat anul trecut. Mai mult, anul trecut, când tot așa am încercat să oprim un tren, a venit Poliția și ne-a luat cu mașinile de aici și pe mine și pe tata și ne-au dus la Motru ca pe ultimii infractori pentru audieri. Ne-au amprentat, ne-au ținut acolo ca vai de noi, iar acum am primit hârtie de la Parchet că nu ne facem vinovați de nimic pentru că terenul este al nostru și putem dispune de el așa cum dorim. Practic, și anchetatorii ne recunosc dreptul la proprietate, doar cei de la CEO nu”, a spus, ieri, Purdescu.
tren deraiat (2)Tânărul spune că ar renunța la protestul său dacă CEO, al cărei angajat este, ar accepta să îl promoveze pe o funcție mai bine plătită și să îi mai angajeze două rude. El a fost chemat, ieri, la negocieri cu șefii exploatării miniere din zonă, dar fără un rezultat. Transportul cărbunelui pe calea ferată era oricum blocat de marți seara, când două vagoane ale CFR Marfă, încărcate cu câte 60 de tone de cărbune, au deraiat pe raza comunei Dragotești. Unul dintre ele a rămas înclinat la 45 de grade, fără să se răstoarne, iar celălalt doar a sărit de pe șine. Ieri, zeci de muncitori au fost aduși în zonă pentru a repune vagoanele pe calea ferată, în speranța că azi va fi reluat traficul feroviar în zonă.
Ion Adrian Purdescu de abia aștepta și el ca muncitorii să își facă treaba mai repede pentru că nu renunță la protestul său. “Voi pune mașina pe calea ferată și nu o să mă dau la o parte. Sunt pe proprietatea mea și dispun de ea așa cum consider eu”, a spus bărbatul, șansele de angajare a rudelor sale la CEO fiind minime însă, compania pregătindu-se să dea afară mii de salariați în următorii patru ani, despre noi angajări nemaivorbind nimeni în ultima vreme.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here