Protest cu bannere la EXPERT PETROLEUM Țicleni: ,,Vrem salariu decent pentru muncă decentă”!

3241

Petroliștii de la EXPERT PETROLEUM Țicleni au montat, joi, în fața sediului unității din Gorj șapte bannere, pe care au fost scrise nemulțumirile salariaților. Totul, în urma discuțiilor eșuate dintre sindicatele SNP Petrom Mine Energie și patronatul EXPERT PETROLEUM pe marginea noului CCM pentru 2020. Negocierile salariale au eșuat, motiv pentru care sindicaliștii au montat aceste bannere în parcarea din fața sediului societății. Sindicaliștii se pregătesc și de alte proteste.

,,Vrem salarii decente pentru muncă decentă”, ,,Unitate, Solidaritate”, ,,Vrem respect”, ,,Respectați-vă salariații”, ,,Petroliștii vor respect”, ,,Suntem petroliști europeni, nu petroliști de mâna a doua” și ,,Vrem să muncim în țară, nu să fim sclavi afară” sunt mesajele postate pe bannerele afișate în fața EXPERT PETROLEUM.
Acestea arată că la societatea din Țicleni s-a declanșat conflictul de muncă, sindicatele solicitând creșteri salariale pentru angajații societății, prevăzute în contractul de muncă de anul viitor. Administrația arată însă că nu cedează, salariații fiind pregătiți să ajungă până la greva generală.

14 ani, cu suișuri și coborâșuri
EXPERT PETROLEUM și-a început operațiunile în România în 2005 prin redezvoltarea câmpurilor mature și abandonate de petrol și gaze. În 2012, compania petrolieră Expert Petroleum a câștigat prin licitație un contract de îmbunătățire a serviciilor pe 15 ani cu OMV-Petrom pentru 13 câmpuri mature de gaze și petrol, unele dintre ele fiind în exploatare de peste 40 de ani, situate în vestul României, în apropiere de Timișoara.
În cadrul acelui proiect, EXPERT PETROLEUM a preluat finanțarea și operațiunile de exploatare și s-a angajat să le dezvolte pentru a mări producția și a îmbunătăți eficiența.
Firma ce are ca principală activitate „servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale”, anunța la acel moment că era membră a grupului internațional GMS Holdings.
Petrofac Solutions & Facilities Support, membră a grupului Petrofac, este, în același timp, furnizor de servicii pentru industria ţiţeiului și gazelor naturale.
În luna februarie 2016, Petrofac a declarat că va abandona operaţiunile de la Țicleni, în sud-vestul judeţul Gorj, din cauza preţului scăzut al țițeiului.
Cu 780 de angajaţi, Petrofac a administrat operațiunile de la Țicleni pentru OMV Petrom în baza unui contract încheiat în 2010 care prevedea o perioadă de 15 ani pentru revigorarea câmpurilor petroliere mature din zonă.
În august 2016, societatea a preluat părțile sociale ale filialei din România a grupului Petrofac și a anunțat că va continua operațiunile de extracţie și servicii aferente din zona Țicleni.
OMV Petrom a rămas atunci unic titular al acordurilor de concesiune, deţinătorul producţiei de hidrocarburi şi al echipamentelor existente, precum şi titular al drepturilor şi obligaţiilor definite prin Legea Petrolului.
În continuare, pentru serviciile prestate în cadrul contractului de creştere a producţiei, OMV Petrom urma să remunereze Expert Petroleum în baza unui tarif de servicii care varia în funcție de nivelul producției livrate.
În februarie, OMV Petrom a convenit cu Petrofac, la solicitarea celui din urmă, încetarea anticipată a contractului pentru creşterea producţiei din zona Țicleni.
Cele nouă zăcăminte sunt zăcăminte mature, aflate în exploatare de peste 60 de ani.
EXPERT PETROLEUM a fost înfiinţată în anul 2005 şi este specializată în refacerea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale abandonate.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here