Protest al muncitorilor la căminul din Bumbești Pițic

173

Mai mulți muncitori au amenințat ieri după-amiază că vor incendia căminul cultural din Bumbești Pițic dacă nu vor fi plătiți pentru lucrările pe care le-au efectuat până acum. Aceștia au declarat că de la sfârșitul lunii august de când lucrează la acest obiectiv nu au primit nici un leu, iar acum, de sărbători, sunt trimiși acasă fără nici un ban. Șeful acestora, Daniel Oaie, a spus că toți sunt din Prahova, iar firma lui a subcontractat lucrarea de la o alta din Slatina, cea care, de fapt, a câștigat proiectul finanțat cu fonduri europene. Ieri după-amiază muncitorii acestuia s-au urcat cu bidonul de benzină pe acoperișul clădirii și au amenințat că incendiază totul dacă nu vor fi plătiți, pentru aplanarea conflictului în zonă fiind trimise două echipaje de poliție.
„M-am dus cu banii mei și am cumpărat materiale, cu bani de la firma mea și pe datorie. Am crezut că facem ceva frumos aici și îmi primesc și eu banii. Am documente pentru fiecare lucrare. Firma care a câștigat licitația nu a băgat un leuț în lucrarea asta. Muncitorii au contracte de muncă, totul e în regulă. Mi-a trimis ANAF oprire pentru 52 de milioane că nu am plătit cărțile de muncă, dar dacă nu încasez de unde să plătesc? Am fost la patronul de la Slatina și mi-a zis că îmi dă 100 de milioane când punem țigla și apoi facem recepția. Am pus țigla, am sunat după bani și nimic. I-am trimis poze pe telefon, nu mai răspunde. Așa că am luat benzină și am pus pe acoperiș. A fost scandal mare. Îi dau foc pentru că măcar să îl facă și ei din nou, dacă nu ne plătesc pe noi. A trimis până la urmă vorbă să mergem toți la Vâlcea după bani. Am trimis câțiva băieți că nu plecăm toți de aici. Dacă nu vin banii mă jur că dau foc la acoperiș. O fac nu pentru mine ci pentru cei care au muncit cu mine și au copii acasă. Nu au primit de trei luni banii”, a menționat Oaie.
Până la urmă, muncitorii au revenit la sentimente mai bune în momentul în care un localnic le-a adus de acasă de la el o oală cu mâncare. Muncitorii nu gustaseră nimic de 2 zile, apoi ei povestind că dorm pe jos, pe niște saltele rupte, în condiții complet insalubre în căminul pe care îl modernizează. Primarul localității, Micky Nioață, a dat bir cu fugiții, viceprimărița Irina Cojocaru fiind cea care a discutat cu oamenii și le-a spus că vor face o mare greșeală dacă nu renunță la ideea de a incendia acoperișul căminului. „Eu am încercat să îi conving să nu pună foc lucrării pentru că își agravează viața și lucrarea pe care au făcut-o. Nu trebuie să ajungă la pușcărie pentru așa ceva. Bine ar fi să li se rezolve problema, să își primească banii. E de durată treaba, dar constructorul trebuia să se achite de datoriile acestea. Subcontractările sunt o problemă veche. Modernizările, fără dotări, ajung la 11 miliarde de lei vechi. Firma din Slatina care a câștigat licitația a subcontractat, dar în caietul de sarcini spune clar că doar partea electrică se poate subcontracta, adică maxim 3%. Noi dacă nu primim banii câteva zile și ni se pare greu, dar dumnealor că stau de trei luni. Au ajuns să primească mâncare de la oameni, atât de gravă e situația”, declară viceprimărița.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here