Protecţia Consumatorilor, în control! Sute de kilograme de alimente verificate şi operatori amendaţi

304

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat acţiuni de control cu privire la modul de respectare al prevederilor legale la indicarea preţurilor, la comercializarea alimentelor şi încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum a produselor existente la vânzare.

În urma acţiunilor derulate luna trecută de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor au fost controlaţi 23 de operatori economici, constatându-se abateri la 18 dintre aceştia. Acţiunile de control au vizat agenţi economici din localităţile Aninoasa, Bustuchin, Motru, Dăneşti şi Târgu-Jiu. Per total, a fost verificată o cantitate de 571 de kilograme de produse alimentare, constatându-se că 319,35 kilograme nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
“Măsurile dispuse de noi în urma verificărilor au fost: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5,46 kilograme de produse alimentare în valoare de 45 lei, produse improprii consumului uman, precum şi aplicarea de 18 sancţiuni contravenţionale, dintre care 12 amenzi în valoare de 22.000 lei şi 6 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef adjunct în cadrul CJPC Gorj.

Amenzi de zeci de mii de lei
Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare, verificându-se următoarele aspecte: indicarea în mod corect a preţurilor la comercializarea produselor alimentare; inscripţionarea datei limită de consum a produselor alimentare existente la vânzare. Un număr de cinci operatori economici nu indicau concomitent preţul de comercializare şi costul pe unitatea de măsură pentru compararea cu uşurinţă a contravalorii produselor de către consumatori, fapt pentru care au fost aplicate patru amenzi contravenţionale în valoare de 7.000 lei şi un avertisment. Totodată, 10 operatori economici au fost depistaţi că nu indicau preţurile pe unitatea de măsură la produsele vândute vrac, prin cântărire pentru informarea corectă a consumatorilor, fapt pentru care au fost aplicate şapte amenzi în valoare de 13.000 lei şi trei avertismente. De asemenea, alţi doi agenţi s-au ales cu avertismente pentru că nu indicau preţurile de vânzare şi costul pe unitatea de măsură uşor de citit, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă pentru informarea corectă a consumatorilor.
O altă amendă de 2.000 lei a fost aplicată de comisarii gorjeni de la Protecţia Consumatorilor pentru un operator economic care deţinea la comercializare produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită. Pentru acelaşi agent, s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5,46 kilograme de produse alimentare în valoare de 45 lei, produse improprii consumului uman.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here