Propunere: Vot prin corespondență la alegerile locale

1561

Uniunea Salvați România a lansat, marți, în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale. Formațiunea politică anunță consultări cu societatea civilă și cu specialiști în drept constituțional și sistem de vot pentru a găsi, cât mai rapid, cea mai bună soluție de a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19.
USR estimează o prezență redusă la urne a alegătorilor din cauza noului coronavirus și apreciază că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie.
„Anul acesta avem în față două rânduri de alegeri, în condițiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă și în condițiile în care experții vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezență la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm și la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, vedem că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie”, a transmis, marți, USR, printr-un comunicat de presă.
Votul prin corespondență există în alte țări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite și Franța. El a fost deja testat în România, doar pentru diaspora, la alegerile parlamentare din 2016 și la europarlamentarele din 2019.
Potrivit proiectului USR, românii vor putea alege dacă să își exercite dreptul de vot la secția de votare, ca până acum, sau prin corespondență.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here