Propunere: Centre pentru vârstnici în spațiile CEO

1037

Complexul Energetic Oltenia deține în Gorj mai multe imobile pe care nu le mai utilizează. Compania a vrut să le predea cu titlu gratuit către primării, mai ales că generează doar costuri suplimentare, dar șefii CEO spun că nu există un cadru legal în acest sens. Așa că imobilele zac abandonate, deși autoritățile locale au mare nevoie de spații.
Acum, tema a fost preluată de USR Gorj. Reprezentanții partidului își propun, în cadrul Consiliului Județean, inventarierea clădirilor administrative nefolosite din județ și accesarea unor programe cu finanțare europeană pentru organizarea unei rețele de centre pentru persoane vârstnice, în general în zona minieră.
„Există din ce în ce mai multe clădiri administrative nefolosite în județul Gorj care se degradează pe zi ce trece. Clădirile se află în proprietatea CEO, blocurile administrative de la minele de subteran închise (Horăști, Boca, Ploștina, etc.) sau Petrom. Aceste clădiri neutilizate, aflate într-o stare relativ bună, au multiple utilități cum ar fi alimentare cu energie electrică, apă curentă, canalizare, căi de acces, spații de parcare, etc. Există, în același timp, multiple nevoi în județul Gorj care pot fi acoperite schimbând destinația acestor clădiri, recondiționându-le și dându-le o nouă viață și utilitate pentru alți câțiva zeci de ani”, susține USR Gorj. Pe lângă faptul că se pun în valoare clădiri care altfel s-ar degrada iremediabil în timp, este important rolul de utilitate socială al noilor spații, dar și posibilitatea creării unor noi locuri de muncă. Astfel de programe s-au derulat și în alte zone din țară, de exemplu în zona minieră Comănești din Bacău, au mai precizat reprezentanții USR Gorj.
Conducerea CE Oltenia vrea să scape de activele sociale pe care nu le mai utilizează, dar pentru asta are nevoie de schimbarea legislației.
„Există un capitol în planul de restructurare dedicat acestor active pe care ne dorim să le valorificăm. Sunt exemple – Hotelul Maiami, stațiunea Săcelu și mai sunt acele active care au fost fie sedii sociale sau anumite clădiri pe care nu le mai folosim. Avem nevoie de o modificare legislativă ca să fie date cu titlu gratuit către comunități. Avem solicitări să fie predate aceste clădiri. Nu avem cadru legal, din păcate. Am discutat despre legea privatizării. Probabil, va fi o propunere în acest sens în perioada următoare. Există voință și văd că, în ultima perioadă, există și aplecare către CEO pentru a rezolva aceste situații”, explica, în vară, Daniel Burlan, managerul CE Oltenia, la un post local de televiziune.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here