Proprietarii de animale din judeţ trebuie să ia măsuri anti-caniculă

354

Având în vedere condiţiile meteorologice actuale cu temperaturi mult crescute, animalele sunt supuse unui stres termic ridicat, fiind posibilă creşterea mortalităţii.

Pentru evitarea unor implicaţii nedorite se impune cu necesitate aplicarea unui complex de măsuri specifice, medicii veterinari gorjeni au următoarele recomandări pentru proprietarii de animale din judeţ. Astfel, aceştia din urmă au obligaţia de a asigura în permanenţă cantităţi suficiente de apă proaspătă şi hrană pentru animale, să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare, să nu utilizeze animalele la muncă în intervalul de timp 12.00 -16.00, dacă temperatura exterioară la umbră depăşeşte 25° C. Pentru animalele prezente la păşune se vor lua măsuri să fie asigurate surse permanente de apă proaspătă şi hrană, precum şi umbrare unde animalele să poată fi adăpostite.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei 47/2005, proprietarii de animale (din gospodăriile populaţiei) vor notifica, în caz de mortalităţi la animale, consiliile locale pentru ecarisarea teritoriului. Totodată şi în cazul abatoarelor există câteva măsuri standard pentru animale ce trebuie îndeplinite de către administratori: programarea transporturilor de animale către abatoare, astfel încât să se evite perioada zilei când temperaturile pot afecta bunăstarea animalelor transportate la abatoare în scopul tăierii/sacrificării; dirijarea animalelor cahectice (puternic deshidratate şi în imposibilitatea de a se deplasa), din considerente legate de protecţia animalelor, la abatoare în vederea uciderii şi trimiterii cadavrelor spre denaturare; adaptarea programului de transport şi de tăiere, astfel încât să nu se producă un stres suplimentar animalelor; instruirea personalului operator responsabil cu mişcarea, cazarea, contenţionarea, asomarea şi sacrificarea animalelor.
Potrivit specialiştilor, crescătorii de animale trebuie să aibă în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică, cu atât mai mult în cazul în care există o singură sursă de apă potabilă, limitată: vaci-lapte / 38-52 litri; bovine / 38 litri; cai / 20-45 litri; porci / 4-11.5 litri; ovine / 6 litri; păsări curte / 0,5litri. Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here