Proprietarii câinilor fără microcip din Târgu-Jiu riscă amenzi usturătoare

297

Posesorii de câini din Târgu-Jiu şi nu numai, riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei dacă nu le implantează animalelor de companie un microcip de identificare şi nu le înregistrează la medicul veterinar. Măsura se aplică de la sfârşitul săptămânii trecute, când a intrat în vigoare noua legislaţie privind identificarea câinilor cu stăpân.

Potrivit normelor care au intrat în vigoare sâmbătă, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.
Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat. Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Sterilizare
“Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.
Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora” se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.
Reprezentanţii ANSVSA au precizat că, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispoziţia cetăţenilor Portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie – Rompetid.ro – unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS. Totodată tot cu ajutorul portalului, în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal, se pot da anunţuri care să ajute proprietarul să-şi recupereze câinele. De asemenea, în cadrul ANSVSA va funcţiona Departamentul de Poliţie a animalelor care în prezent are 16 inspectori pentru Bucureşti şi câte un inspector în fiecare judeţ al ţării. Inspectorii vor verifica inclusiv dacă au fost microcipaţi şi sterilizaţi câinii scoşi în spaţiul public.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here