Promovăm excelența! (I) – Ioan Popescu, elevul pentru care matematica dă valoare informaticii

573

Clubul Rotary din Târgu-Jiu a derulat în acest an competiția pentru Bursele de Excelență Rotary 2018. În urma înscrierilor desfășurate în perioada: 19 martie-20 aprilie 2018 au intrat în competiție 17 propuneri de tineri cu performanțe deosebite ce studiază în școlile din Județul Gorj. În urma desfășurării Finalei Concursului pentru Bursele de Excelență Rotary 2018 au fost declarați trei câștigători, unul dintre ei fiind Popescu Ioan, elev la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu în clasa a IX-a, selectat în lotul național de informatică, câștigător al Olimpiadei naționale de Informatică, premiant la Olimpiadele naționale de Informatică și Matematică. Ioan Popescu este un elev pentru care matematica dă valoare informatici, dar care nu uită să se bucure și de viața de zi cu zi.

Reporter: Te numeri printre câştigătorii burselor Rotary. Cum ai reuşit această performanţă?
Ioan Popescu: Am reușit să mă aflu printre cei 3 câștigători ai burselor Rotary pentru că m-am străduit și am reușit să am rezultate la diferite competiții.
Reporter: Dincolo de valoarea materială, ce a însemnat această bursă pentru tine?
Ioan Popescu: Bursa Rotary a reprezentat pentru mine o dovadă a faptului că sunt susținut de comunitatea locală.
Reporter: Ai câştigat această bursă pentru performanţe deosebite în activitatea şcolară. Povesteşte-ne despre performanţele tale…
Ioan Popescu: Anul acesta am reușit să mă calific la olimpiada națională de informatică, unde am obținut o medalie de aur și o mențiune MEN, am reușit să mă calific și la olimpiada națională de matematică, unde am obținut o medalie de argint, dar cele mai importante realizări sunt: calificarea în lotul național restrâns de informatică și calificarea la Olimpiada Balcanică de Informatică.
Reporter: Eseul motivaţional care te-a propulsat pe podiumul burselor Rotary despre ce era şi ce te-a inspirat în realizarea lui?
Ioan Popescu: În mare, eseul era despre rezultatele obținute la olimpiadele școlare, am avut la dispoziție o zi să îl compun, pentru că atunci mă întorceam dintr-o tabără de pregătire cu lotul național, așa că a trebuit să mă grăbesc.
Reporter: Ce a urmat după primirea acestei burse?
Ioan Popescu: După primirea acestei burse a trebuit să încep să mă pregătesc din nou la informatică, pentru că urmau barajele de calificare pentru competițiile internaționale cu lotul, iar în final am reușit să mă calific la balcaniadă.
Reporter: Ai făcut sacrificii pentru a atinge performanţele pe care le ai?
Ioan Popescu: Nu consider că am făcut sacrificii, deoarece fac ceea ce îmi place.
Reporter: Ce te motivează?
Ioan Popescu: Sunt un perfecționist; vreau să ajung cât mai sus, dar am avut și persoane care să mă incurajeze.
Reporter: Povesteşte-ne cum este o zi obişnuită din viaţa ta?
Ioan Popescu: În afară de timpul în care lucrez la matematică sau informatică, viața mea arată ca și cea a unui adolescent normal.
Reporter: Care sunt planurile tale de viitor?
Ioan Popescu: Aș vrea să reușesc în timpul liceului să mă calific la olimpiada internațională de informatică, dar după liceu o să mă desprind de latura competitivă a informaticii și vreau să îmi dezvolt o carieră. Nu știu încă dacă o să lucrez în industrie sau o să fiu cercetător, sau o să îmi dezvolt propria mea companie, mai este mult timp până atunci.
Reporter: Unde şi cum te vezi peste 10 ani?
Ioan Popescu: Dacă o să rămân în cercetare, atunci peste 10 ani o să lucrez la teza de doctorat, altfel o să am studiile terminate și o să lucrez la diferite proiecte.
Reporter: Care este secretul reuşitei tale?
Ioan Popescu: Îmi place ceea ce fac și asta mi-a permis să pot progresa cu ușurință.
Reporter: Ce sfaturi ai pentru elevii de şcoală primară? Dar pentru cei din generaţia ta?
Ioan Popescu: Pentru toți am același mesaj: să facă ceea ce le place și ce își doresc.
Va urma...
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here