Promovabilitate sub 50% la simularea Evaluării Naţionale

389

Dacă elevii de clasa a VIII-a din judeţul Gorj ar susţine în acest moment Evaluarea Naţională, mai puţin de jumătate dintre ei ar reuşi să obţină o medie de trecere. Cel puţin asta arată rezultatele simulării Evaluării Naţionale, făcute publice vineri. Disciplina, care le-a pus cele mai mari probleme elevilor, a fost Matematica.

Dacă în 2014, la simularea Evaluării Naţionale au reuşit să obţină medii de trecere 53,81% dintre elevii gorjeni, anul acesta procentul de promovabilitate a scăzut sub pragul de 50%. Cele mai multe note sub 5 s-au înregistrat la Matematică, însă, comparativ cu anul trecut, procentul de promovabilitate la această disciplină a crescut. „Procentul de promovabilitate înregistrat în acest an la simularea Evaluării Naţionale este de 48,09%. La Limba şi literatura română procentul de promovabilitate este de 68,89%, iar la Matematică de 34,17%. Precizez că procentul de promovabilitate la disciplina Matematică este mai mare decât cel înregistrat în 2014.”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. În 2014, rata de promovare la disciplina Matematică înregistrată la nivelul judeţului Gorj a fost de 33,9%, iar cea înregistrată la Limba şi literatura română de 73,42%.

22 de note de 10
Chiar dacă Matematica a fost disciplina care le-a ridicat cele mai mari probleme elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Gorj, tot la această disciplină s-au înregistrat şi cele mai multe note de 10. Nu mai puţin de 15 elevi din Gorj au reuşit să obţină nota maximă la Matematică. Alte şapte note de 10 s-au înregistrat la Limba şi literatura română.

Promovabilitatea a crescut la nivel naţional
La nivel naţional, evaluarea lucrărilor a relevat că 91.445 de elevi (50,68%) au obţinut medii peste 5 la simularea Evaluării Naţionale, procentaj de promovare de asemenea superior celui din 2014 (48,83). Pe judeţe, cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în Bacău – 68,56%, municipiul Bucureşti – 64%, Giurgiu – 63,8% şi Bihor – 61,8%. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în judeţele Caraş-Severin – 36,27%, Vaslui – 38,55% şi Tulcea – 39,89%. Reamintim că obiectivele specifice ale simulărilor organizate la nivel naţional de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sunt stabilirea nivelului real de pregătire atins de elevii de clasa a VIII-a cu trei luni înainte de examenul propriu-zis, respectiv aplicarea de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. În acest sens, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a solicitat atât analiza rezultatelor obţinute, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-a desfășurat simularea (prin discuţii individuale cu elevii/şedinţe cu părinţii şi dezbateri la nivelul claselor/consiliului profesoral), cât şi adoptarea soluţiilor optime pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului pe care elevii îl vor susţine la finalul clasei a VIII-a.

S-a terminat şi simularea Bacalaureatului
Tot vineri, s-a încheiat şi simularea examenului de Bacalaureat, organizată tot la nivel naţional. Elevii de clasa a XII-a au susţinut proba la alegere a profilului şi specializării. În Gorj, la simularea ultimei probe din cadrul Bacalaureatului s-au prezentat 3637 de elevi dintre cei 3978 înscrişi, înregistrându-se un număr de 341 de absenţi. Nici această probă nu a fost lipsită de incidente, doi elevi fiind eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi încercând să copieze. Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat vor fi afişate în cursul zilei de 12 martie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here