Proiectul privind asigurarea acoperirii costurilor pentru pacienții cu arsuri, în dezbatere

294

Ministerul Sănătăţii (MS) a pus în dezbatere proiectul Acţiunii Prioritare Arsuri prin care sunt decontate, în premieră, serviciile de recuperare medicală și kinetoterapie pe perioada internării și un an după externare, dar şi de psihoterapie pe durata internării și un an după externare. Finanțarea tratamentelor pentru pacienții cu arsuri a devenit stringentă după tragedia de la Colectiv.

Pe modelul Acțiunilor Prioritare, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgențelor majore la nivel intra-spitalicesc, AP-Arsuri a fost elaborat de Ministerul Sănătății în același scop, transmite MS. “După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanțare a tratamentelor pentru pacienții cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu acești pacienți”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Ce se decontează?!
Astfel, pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferența considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta următoarele: reactivi specifici și consumabile pentru determinări de laborator; consumabile pentru monitorizarea pacienților; consumabile specifice pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri; consumabile și echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică; soluții și materiale consumabile pentru asepsia în secțiile de arsuri; educația specifică pentru tratamentul acestor pacienți; servicii specifice. Noutatea absolută în sistemul sanitar românesc o reprezintă decontarea serviciilor de recuperare medicală și kinetoterapie pe perioada internării și un an după externare și de psihoterapie pe durata internării și un an după externare, potrivit MS. Fondurile necesare acestei Acțiuni Prioritare vor fi alocate din bugetul Ministerului Sănătății.
Colectivul de lucru din cadrul ministerului va elabora aceste calcule pe baza estimărilor numărului de pacienți cu arsuri din unitățile sanitare eligibile.

Unități sanitare incluse în proiect
Lista unităţilor sanitare care ar urma să fie incluse în AP-Arsuri: Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi Bucureşti; Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca; Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni; Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”; Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi; Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Dr. Pius Brinzeu” Timişoara; Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Țurcanu” Timişoara; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj și Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj.
M. S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here