Proiectul finalizat – Hidroelectrica dispare de pe harta energetic

179
energie-electricaProiectul de act normativ privind constituirea celor două companii naţionale în sectorul energetic a fost finalizat şi poate fi aprobat în şedinţa de luni a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
„Documentul care înfiinţează cele două companii, discutat şi în şedinţa CSAT, este finalizat şi poate fi aprobat luni de Guvern”, au arătat sursele.

Guvernul se reuneşte luni în şedinţă, având ca temă principală de discuţie modalitatea de aplicare a sistemului de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat pentru MEDIAFAX, că proiectul de înfiinţare a celor două societăţi energetice naţionale, Electra şi Energetica, a fost prezentat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi va intra în dezbatarea Guvernului săptămâna viitoare.
Autorităţile vor să reorganizeze sistemul energetic prin comasarea în două entităţi a celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Surse oficiale au declarat că Guvernul a decis să amâne avizarea celor două companii, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat MECMA să opereze o serie de modificări de natură juridică în actul normativ care înfiinţează cele două entităţi.
Potrivit ultimei forme a proiectului prezentată recent de MEDIAFAX şi care este semnată de toţi miniştrii implicaţi, inclusiv de ministrul Justiţiei, prima companie naţională, denumită Electra, va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu-Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
Îşi încetează existenţa
A doua companie naţională, denumită Energetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.
Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale asupra mediului concurenţial.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here