Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu“ Târgu Jiu au sărbătorit vineri, 21 ianuarie 2022, alături de invitați de seamă de la mai multe instituții gorjene, printr-o serie de evenimente frumoase, 163 ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită la data de 24 ianuarie 1859.
Un eveniment cu totul aparte, la care au asistat și invitați de seamă de la mai multe instituții gorjene s-a desfășurat în curtea Școlii „Constantin Săvoiu“, în această dimineață, începând cu ora 10:00 cu elevii de la clasele I – IV și a VIII-a, iar de la ora 13:00, cu elevii de la clasele V – VII, unde s-au prezentat evocări istorice, s-au intonat cântece patriotice, iar actorul Eugen Titu de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” a jucat rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În sala de sport din incinta unității școlare, a fost organizată o expoziție cu lucrări artistice, machete și panouri dedicate marelui moment istoric, alături de costume populare gorjenești și obiecte tradiționale.
Vineri dimineața, la ora 10:00 curtea Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu“ Târgu Jiu (fostă Nr. 8) era plină de elevi din clasele I – IV și a VIII-a, „înarmați” cu drapele tricolore. Conducerea școlii dăduse „ordin de mobilizare”! Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de actorul Eugen Titu, venea în mijlocul lor cu un alai format din: profesorii Corina Panduru și Ramona Frățilescu – directorul și directorul adjunct al școlii, profesor Georgiana Diaconu – inspector învățământ primar ISJ Gorj, Dăianu Nicolae – profesorul de istorie al școlii, col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, col. (rtr.) Gigi Bușe, Lt. col. (rtr.) Ovidiu Gabriel Ghindă, dir. Viorica Ionescu și ing. Vasile Ionescu de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”, Inspector principal Duduială Ionela-Cecilia, comisar de poliție Cosmin Militaru și inspectorul de poliție Dobre Gabriel de la Biroul de Siguranță Școlară al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj și, nu în ultimul rând, lt.col. Ivan Alin de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Gorj.
La sosirea alaiului „domnesc” toți elevii au fluturat drapelele tricolore!
După intonarea Imnului de Stat, doamna director Corina Panduru, a prezentat invitații și motivul „mobilizării” tuturor celor prezenți în curtea școlii: „În urmă cu 163 de ani, la Iași și apoi la București s-a înfăptuit un act de mare însemnătate politică înfăptuit de înaintașii noștri. Au fost puse bazele statului român modern”.
A continuat apoi doamna profesor Ramona Frățilescu, directorul adjunct al școlii, care a afirmat: „Participăm la desfășurarea proiectului «Unirea Principatelor Române – trecut și prezent». Este foarte important să cunoaștem identitatea și valorile naționale și să fim purtători de tradiții și iubire de neam”.
„Dascălul este și va rămâne persoana care sculptează caractere și formează personalitatea copilului. El este omul care transformă visele în realitate și transmite cu har și înțelepciune tainele științei și culturii. Primul dascăl care ajută copii să descopere misterele lumii este învățătorul”, a mărturisit doamna inspector învățământ primar, Georgiana Diaconu.
„Inspectoratul Județean de Poliție Gorj își dorește o colaborare eficientă cu această instituție și vă asigură de tot sprijinul, astfel încât școala să fie un spațiu sigur dedicat scutului și performanței educaționale” a transmis în mesajul său, doamna inspector principal Duduială Ionela-Cecilia, șeful Biroului de Siguranță Școlară al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.
Domnul lt.col. Ivan Alin reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” Gorj a transmis următorul mesaj: „Ne aflăm astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră și am rămas impresionat de efervescența cu care ați fluturat steagul național la sosirea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aș vrea să nu uitați versurile poeziei «Hora Unirii» scrise de Vasile Alecsandri. Noi vă mulțumim pentru invitație și vom fi prezenți alături de dumneavoastră cu orice prilej. Vreau să fiți în siguranță și succes în noul semestru cu rezultate adecvate la învățătură”.
„Ne aflăm aici pentru a marca o zi istorică a neamului românesc. Mă bucur să văd că dascălii au reușit să sădească în inima dumneavoastră o responsabilitate mare, care astăzi se uită. E vorba despre patriotism. Mă bucur că înțelegeți că atunci când fluturați steagul României, simțiți românește și sunteți cu adevărat români. Mulțumesc dumneavoastră, dascălilor acestei școli, că reușiți să puneți câte o sămânță pentru viitorul neamului românesc. Să continuați tot așa și sper ca România să aibă un viitor frumos cu dumneavoastră”, a fost mesajul col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, președintele Filialei Gorj Cultul Eroilor.
În continuare domnul Dăianu Nicolae – profesorul de istorie al școlii a vorbit elevilor despre însemnătatea acestui eveniment și cum, prin alegerea aceluiași domnitor, în persoana colonelului Alexandru Ioan Cuza, s-a putut realiza unirea celor două Principate românești, Moldova cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859.
Un moment de mare bucurie pentru toți cei prezenți, dar în mod special pentru copii, a fost discursul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza pe care-l prezint în totalitate: „Compatrioții noștri!, Noi, Alexandru Ioan I, cu mila lui Dumnezeu și voința națională, Domn al Moldovei și al Țării Românești, la toți cei de față, și viitor, vă dorim sănătate. Voința nației, prin legiuitul ei organ, Adunarea Electivă, ne-a ales Domn al Moldovei și al Țării Românești. Suindu-ne pe tron cu numele de Alexandru Ioan I. cea dintâi datorie a noastră este de a ne adresa către voi, iubiți compatrioți, de a vă dori pace și fericire și de a vă spune care sunt cugetările și țintirile noastre. Înainte de a ne sui pe tron, am depus în fața Adunării Elective următorul jurământ: «Noi, Alexandru Ioan I, Jur, în numele Preasfintei Treimi, și în fața țării mele că voi păzii cu sfințenie, drepturile și interesele patriei, că voi fi credincios Constituției în textul și spiritul ei și că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toți și în toate, uitând toată prigonirea și ura, iubind deopotrivă pe cei ce m-ai iubit și pe cei ce m-au urât. Neavând dinaintea ochilor mei decât binele și fericirea nației române. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie întru ajutor. Să nu uitați. Vom fi domn constituțional. Vom respecta toate drepturile Adunării Elective. Misia noastră, deși frumoasă, este mare și foarte grea. Nu vom putea-o împlini decât dacă vom avea îmbrățișarea sinceră și sprijinul puternic al compatrioților noștri. Tuturor, le trimitem domneasca și frățeasca noastră urare și Dumnezeu să binecuvânteze Unirea Principatelor Române». A urmat intonarea „Horii Unirii” dar fără dans din cauza restricțiilor impuse de Guvernul României pentru limitarea răspândirii virusurilor pandemice existente la această dată în țară și în lume, care a deschis programul artistic organizat de către domnul Socaci Ștefan, profesorul de muzică al școlii. Trei eleve de clasa a V-a: Dogaru Alina, Goșa Alessia și Cojocaru Magdalena au cântat, împreună, melodiile: „Avem o țară” și „Doamne, ocrotește-i pe români”, iar eleva de clasa a VIII-a, Anuță Mădălina, a interpretat melodia „Acasă-i România”.
Conducerea școlii ne-a invitat să vizităm o expoziție cu lucrări artistice, machete și panouri dedicate marelui moment istoric, alături de costume populare gorjenești și obiecte tradiționale, organizată în sala de sport din incinta unității școlare. Am făcut și câteva fotografii de grup. Rând pe rând expoziția a fost vizitată și de către elevii școlii.
Invitații prezenți în seria a doua, de la ora 13:00, cu clasele V- VII au fost: Domnul Marcel – Petrică Iacobescu, Prefectul Județului Gorj, col. (rtr.) Gigi Bușe, ing. Dan Toropu, dir. Viorica Ionescu și ing. Vasile Ionescu de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”, comisar de poliție Cosmin Militaru și inspectorul de poliție Dobre Gabriel de la Biroul de Siguranță Școlară al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.
„Ziua de 24 ianuarie este o zi importantă în istoria noastră. Este ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire. Mă bucur că se organizează astfel de evenimente în unitățile școlare din Târgu Jiu, că încă se păstrează aceste tradiții, că voi copii învățați despre jertfele pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru a avea o țară liberă și demnă”, a spus, în mesajul său, domnul prefect Iacobescu.
Domnul inspector de poliție Dobre Gabriel a transmis, din partea Biroului de Siguranță Școlară al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, același mesaj, ca cel de dimineață.
„Vă mulțumesc pentru invitație și mă bucur foarte mult că pot să fiu în mijlocul dumneavoastră la un astfel de eveniment. Sper ca acest soare blând din mijloc de iarnă să vă încălzească sufletele și să vă ducă cu gândul la cei care, cu mulți ani în urmă, au dorit ca între granițele vechiului pământ dacic să ne unim cu toții și să trăim liberi. Putem să ne ducem cu gândul mult în urmă, poate la Burebista care i-a strâns pe daci în acest spațiu carpatic, să ne ducem cu gândul la Mihai Viteazul, care, pentru un scurt timp, a reușit să unească toți românii din Țara Românească, Transilvania și Moldova. Dar să revenim la Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care astăzi este prezent aici, prin acest actor minunat al Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu».
Vreau să vă spun, copii, că voi sunteți viitorul acestei țări. În voi ne punem speranța că veți duce mai departe drapelele pe care astăzi le fluturați cu mândrie, că nu veți uita niciodată de înaintașii noștri. Cultul Eroilor «Regina Maria» nu face altceva decât să vă ajute să vă păstrați în memorie pe înaintașii noștri care s-au sacrificat pentru neam și țară. Nu cred că există nimeni, dintre cei prezenți aici, care să nu aibă, undeva între strămoșii lui, pe cineva care să-și fi dat obolul, să-și fi dat sângele pentru ca noi astăzi să fim liberi. Vă doresc din tot sufletul multă, multă sănătate și să fiți cu gândul la cei care s-au dus pentru ca țara să fie astăzi liberă și unită”, a fost mesajul transmis de către domnul inginer Dan Toropu din partea Cultul Eroilor „Regina Maria”. A urmat apoi mesajul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin vocea actorului Eugen Titu, programul artistic și vizitarea expoziției de la Sala de sport a școlii. Ne-am luat rămas bun de la conducerea școlii mulțumiți, și unii și alții, de modul cum am colaborat pentru realizarea unui program educativ ce va rămâne mult timp în mintea și sufletul acestor elevi. Mulțumim tuturor celor implicați în sădirea dragostei de neam și țară în sufletul și inima elevilor acestei școli de prestigiu din Județul Gorj.
Col. (rtr.) Gheorghe BUȘE, ANCERM Gorj