Proiectul educațional „Chipuri de ieri, chipuri de azi” 1821 – 2021, două sute de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu

1363

Joi, 29 octombrie 2020, „Liceul de Arte «Constantin Brăiloiu» din Târgu-Jiu în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Județului Gorj, a demarat parteneriatul educațional «Chipuri de ieri, chipuri de azi» – 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, având drept scop cunoașterea și prețuirea faptelor de vitejie ale neînfricatului pandur Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, în Țara Românească, dar și a altor eroi gorjeni mai mult sau mai puțin cunoscuți.

Acțiunea a început cu organizarea unei frumoase expoziții de grafică, în aer liber, realizată de profesorul și graficianul gorjean, Grigore HAIDĂU, membru al A.N.C.E. „R.M.” Gorj, ce reprezintă o lecție de istorie vizuală a faptelor eroice ale lui Tudor Vladimirescu de acum aproape două secole.
„Liceul de Arte «Constantin Brăiloiu» din Târgu-Jiu în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Județului Gorj, a demarat parteneriatul educațional «Chipuri de ieri, chipuri de azi» – 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Organizarea acestui proiect, prin activitățile educative, are ca scop cunoașterea și prețuirea faptelor de vitejie ale Eroului Tudor Vladimirescu, ale eroilor gorjeni participanți la Revoluția din Decembrie 1989, în teatrele de operații din Kosovo, Irak și Afganistan, precum și recunoașterea și aprecierea justă față de vitejia și pildele de sacrificiu ale acestor eroi mai mult sau mai puțin cunoscuți. Activitățile artistice cu caracter educativ în care elevii vor fi implicați sunt: expoziții de grafică și pictură cu portrete de panduri, portrete de eroi contemporani, elemente de detaliu arhitectural și vestimentar, proiecte de arhitectură, gravuri, realizarea unui calendar și a unei reviste de benzi desenate, prezentare de modă cu inspirație etnografică ce reflectă momentul 1820-1821 și piese de teatru inspirate din evenimentele care au avut loc în perioada respectivă. Expoziția se vrea un reper de documentare vizuală și socială pentru elevii care vor expune în cadrul proiectului. Proiectul început astăzi, 29 octombrie 2020, cu o expoziție de grafică ce reprezintă o lecție de istorie vizuală a faptelor eroice ale lui Tudor Vladimirescu, se desfășoară pe durata unui an de zile, adică până în decembrie 2021” – a precizat doamna Ana-Daria Ionescu-Haidău, directorul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu.
„Se împliniseră mai bine de o sută de ani de când grecii ne stăpâneau țările” – începe «Lecția de istorie» profesorul Grigore Haidău, precum un bunic ce le povestește nepoților săi. „Țara Românească și Moldova ajunseseră într-o stare foarte grea. Am putea spune că se întorseseră acele vremuri groaznice din timpul năvălirilor barbare. Suferințele românilor erau foarte mari, fiindcă grecii se uniseră cu câțiva dintre boierii țării care aveau tot pământul în stăpânirea lor, iar țăranii ajunseseră iobagi. Averile mânăstirești erau pe mâinile călugărilor greci care nu aveau altă grijă decât să le ia veniturile acestora. Întotdeauna domnul fanariot nu venea singur, ci era înconjurat de o mulțime de alți venetici care luau în stăpânire bunurile țărilor pe care le pustiau, întocmai cum fac lăcustele. Puseseră biruri pe boi, cai, oi, porci, grâu, porumb, vin, ba chiar și pe cenușa din vatră și pe fumul ce ieșea pe coșul casei. Din pricina aceasta, românii ajunseseră în timpul domniilor fanariote, în cea mai neagră sărăcie, iar când nu plăteau, erau chinuiți mai rău decât Hristos. Li se puneau juguri de gât și-i băteau până la sânge. Erau spânzurați cu picioarele în sus și afumați cu ardei iute sau iarna dezbrăcau copiii mici în pielea goală și-i târau prin zăpadă. De la o vreme, aceste suferințe au întrecut răbdarea și mulți tineri voinici au luat calea codrului, făcându-se haiduci, pentru a-și răzbuna familiile năpăstuite. Încetul cu încetul șleahta grecilor a început să pângărească curatele și vechile noastre obiceiuri pământești. Prin școli și prin sfintele biserici se învăța și se slujea în grecește”.
Povestește în continuare despre războaiele dintre ruși, turci și austrieci desfășurate pe teritoriul patriei noastre, iar suferințele românilor nu mai aveau margini. Foametea aducea cu ea și ciuma. Totuși, ca neamul românesc să nu piară sub jugul străinului, Dumnezeu a trimis pe pământ un oltean să-și mântuiască neamul. Acesta a fost Tudor Vladimirescu.
Profesorul de istorie Grigore Haidău face o trecere în revistă a biografiei pandurului Vladimirescu, născut la 7 iunie 1780, în Vladimirii Gorjului, care ajunge vătaf de plai la Cloșani, apoi mare sluger. Participă la războiul ruso-turc din anii 1806 – 1812, cu grad de ofițer, fiind și decorat cu Ordinul „Sfântul Vladimir” pentru vitejia lui împotriva turcilor. După răpirea Basarabiei, Tudor și-a pierdut toate speranțele puse în ruși. În anul 1820, după ce a fost chemat la București, a început să strângă arme pe ascuns și fortifică mânăstirile din nordul Olteniei. La 23 ianuarie 1821, dă citire „Proclamației de la Padeș” din care redă câteva fraze: «Nici-o pravilă nu oprește pe om de a întâmpina răul cu rău! Șarpele, când îți iasă înainte, dai cu ciomagul de-l lovești, ca să-ți aperi viața, … Dar pre bălaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre zic, atât cele bisăriceşti, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? … Veniți dar, fraților, cu toții, care veți avea arme, cu arme, iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și lănci, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Să vă faceți de grabă și să veniți unde veți auzi că se află adunarea cea orânduită pentru binele și folosul a toată țara… Că ne ajunge, fraților, atâta vreme de când lacrămile de pe obrazele noastre nu s-au uscat». Astfel începea Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Descrie apoi desfășurarea acesteia, și uciderea mișelească a conducătorului ei, la 27 mai 1821, la Târgoviște. În încheierea lecției de istorie, profesorul Haidău spune următoarele: „Pandurii lui Tudor rămași la Golești, se risipiră. Turcii au zdrobit armata lui Ipsilanti, în lupta de la Drăgășani. Ipsilanti fugi peste munți și ajunse la Viena, unde muri în mare lipsă, pe când căpitanul Iordache se furișă în Moldova și într-o luptă cu turcii, își pierdu viața. Sângele lui Tudor Vladimirescu n-a curs în zadar. Turcii văzând necredința grecilor, au hotărât să pună iarăși domni pământeni în Țara Românească și Moldova. Revoluția lui Tudor Vladimirescu a fost semnalul redeșteptării naționale. Era un început de libertate pentru noi, după care s-a ajuns la gândul unirii celor două provincii românești, în urma căreia trebuia să vină unirea tuturor românilor. Eroii totdeauna au răscumpărat cu viața lor fericirea urmașilor și între Eroii românilor, Tudor Vladimirescu stă alături de Mihai Viteazul”.
Datorită restricțiilor impuse de Guvernul României, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, la acest eveniment a participat și o mică delegație a A.N.C.E. „R.M.” Gorj, formată din: Walter Loga, Ion Mocioi, Florian Văideianu, Ovidiu-Gabriel Ghindă și Gheorghe Bușe.
„Din data de 16.10.2014, ca urmare a hotărârii Biroului Executiv Central al A.N.C.E. «R.M.» – Filiala GORJ poartă denumirea istorică de «TUDOR VLADIMIRESCU». Astăzi, alături de partenerii noștri de suflet, am deschis «DRUMUL DOMNULUI TUDOR», care va cuprinde mai multe etape ce se vor desfășura atât în GORJ, cât și în afara județului, pe parcursul anului 2020 și 2021. Au fost expuse lucrări grafice de excepție, dedicate Revoluției lui Tudor Vladimirescu, care poartă semnătura distinsului profesor și grafician Haidău Grigore. Activitatea a fost organizată și coordonată de doamna director Daria Ionescu-Haidău, care a deschis expoziția, dând toate explicațiile necesare numeroșilor vizitatori sprijinită îndeaproape de tatăl său” – ne-a spus domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele A.N.C.E. „R.M.” Gorj.
Dorim ca această expoziție să fie vizitată de un public numeros, iar „Lecția de istorie” scrisă și povestită de profesorul Haidău Grigore să nu fie uitată de români. Succes deplin acestui parteneriat educațional. Felicitări familiei Haidău.
Lt. col. (r.) Gigi BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.