Proiectul Dobriţa, una din poveştile de succes consfinţite de ambasadorul Norvegiei

365

DSCN9435●„De când am devenit ambasador în România, am călătorit foarte mult în ţara dumneavoastră, vizitând proiecte finanţate prin programele EEA şi Norway Grants, în care Norvegia este principalul donator. Am vizitat fiecare regiune, de la Marea Neagră până în nordul ţării, în Munţii Maramureşului. Pentru mine a fost un privilegiu să văd cum proiecte de succes capătă încet, încet viaţă contribuind la dezvoltarea zonei în care erau implementate”, E.S. Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti.

Ambasada Regală a Norvegiei în România şi Innovation Norway, în colaborare cu Punctul Naţional de Contact, au organizat marţi, la Bucureşti, conferinţa de încheiere a Mecanismului Financiar al SEE (Granturile SEE) şi a Programului Norvegian de Cooperare cu România (Granturile Norvegiene). La întâlnirea cu reprezentanţii ţărilor donatoare au participat atât beneficiarii finanţării în valoare de 98,5 milioane de euro, toţi realizatori ai unor proiecte de succes. Deoarece de o finanţare de aproape un milion trei sute de euro a beneficiat şi Gorjul, doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean s-au aflat şi ei la Bucureşti la acest eveniment.

DSCN9424Realizarea «Sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” – comuna Runcu», finanţat prin Mecanismul Financiar Spaţiul Economic European (SEE), având o valoare 1.258.497 de euro, a clasat Gorjul printre proiectele de succes prezentate marţi la Bucureşti, la evenimentul organizat de Ambasada Regală a Norvegiei în România. Evenimentul a avut la bază conferinţa de încheiere a acestei etape de finanţare pe Granturile SEE şi pe cele Norvegiene. Trebuie menţionat că acestea au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea economică şi socială a României şi au reprezentat un pas înainte către o cooperare bilaterală solidă între ţara noastră şi Norvegia. De altfel, în perioada 2007-2009, România a beneficiat de 98,5 milioane de euro sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă, banii fiind utilizaţi pentru realizarea unor proiecte din sectoare cheie, precum protecţia mediului, eficienţă energetică, producţie sustenabilă, sănătate şi îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea resurselor umane, dar şi a organizaţiilor non-guvernamentale. Contribuţia Norvegiei la această schemă de finanţare a fost de 97%.

Ministrul Borbely, mulţumit de rezultatele proiectelor

Laszlo Borbely, ministrul Mediului a fost şi el prezent la întâlnirea cu reprezentanţi oficiali ai ţărilor donatoare şi ai celei beneficiare. Acesta a lut cuvântul mulţumind ambasadorului Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, pentru sprijinul oferit ţării noastre, acesta purtând discuţii pe marginea realizărilor celor două programe financiare. La scurt timp, ministrul a fost obligat să se reîntoarcă la Parlament. Beneficiarii direcţi ai fondurilor au oferit apoi informaţii detaliate cu privire la proiectele implementate şi la rezultatele obţinute. Un centru pilot de referinţă pentru boli rare în Zalău, construcţia unui spital în Bucureşti, un centru model pentru patrimoniu în cadrul muzeului ASTRA din Sibiu, restaurarea porţii a V-a a fortăreţei din Alba Iulia sau înfiinţarea unui incubator de afaceri pentru activităţi maritime în Constanţa sunt doar câteva dintre rezultatele concrete obţinute în urma proiectelor susţinute de Granturile SEE şi de cele Norvegiene.

Nordicii dau 305 milioane de euro pentru România

Ajutorul oferit de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, României nu se opreşte aici, deoarece se promit alţi bani pentru ţara noastră. De altfel, din acest motiv, programele finalizate marţi vor fi urmate de o a doua rundă de asistenţă financiară. Astfel, până în 2014, Norvegia va oferi României 305 milioane de euro, pentru co-finanţarea de proiecte ce vor fi implementate în perioada următoare. Negocierile dintre Norvegia şi România sunt în desfăşurare. Sectoarele care vor beneficia de finanţare nu au fost încă stabilite, dar protecţia mediului, schimbările climatice şi societatea civilă vor constitui o prioritate. România a semnat Acordul pentru Spaţiul Economic European în luna iulie 2007. În baza acestuia, trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piaţa Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene.

Anamaria Stoica

●“Norvegia a creat cadrul favorabil şi sunt mândră că beneficiarii au obţinut rezultate pozitive şi constituie un exemplu şi pentru alţi români, iar asta în mai puţin de doi ani”, Anne Lise Rognlidalen, Country Director – Bulgaria şi România, Innovation Norway.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here