Proiectul APAREGIO Gorj, cu finanțare europeană, în linie dreaptă! De astăzi, echipele de experți sunt în teren

1173

La o lună de zile de la semnarea contractului de finanțare, cu fonduri europene nerambursabile, în valoare de 153 de milioane de euro(fără TVA), experții consorțiului de firme de consultanță și inginerie se apucă de treabă. Mai exact, începând de astăzi, potrivit conducerii APAREGIO Gorj, se actualizează graficul de prestare a serviciilor stabilite în proiect, se mobilizează echipele de experţi și se emit ordinele administrative de începere nominală a prestării acestora. În următoarele 4 luni se vor realiza diverse studii în 15 localități din Gorj și în stațiunea montană Rânca, necesare pentru amplasamentele viitoarelor măsuri de investiţii prioritare stabilite în proiect.

În decembrie 2016, la sediul APAREGIO Gorj SA din municipiu, s-a semnat contractul pentru: “Asistență Tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare și a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Gorj, în perioada 2014 – 2020”, în valoare de peste 12 milioane de lei fără TVA. Acesta trebuie realizat în 63 de luni de la data emiterii ordinului de începere, cu un consorţiu de firme de consultanță și inginerie format din LOUIS BERGER SAS – SC LOUIS BERGER SRL – SC ESCALIA CRAUS SA.
La finalul lunii mai s-a semnat și contractul de finanțare cu fonduri europene nerambursabile pe programul POIM 2014-2020 în valoare de peste 10 milioane de lei fără TVA, cuprinzând o schemă de cofinanțare de 1% de la bugetele locale pentru unitățile administrativ teritoriale beneficiare ale proiectului, 14% de la bugetul de stat și 85% din fondul de coeziune al UE. La începutul acestei luni s-a dat și așteptatul ordinu de începere și prestare a serviciilor din proiect, urmând ca de astăzi să se și mobilizeze echipele de experți în teren.

Experții, puși pe treabă, mutați la Târgu-Jiu
Potrivit directorului Aparegio, Traian Pătrășcoiu, în județ, în următoarele patru luni, de vor întocmi studii topo, geo, hidro dar se va realiza și o coordonare a planului de utilități publice și sistem cadastral pentru amplasamentele viitoarelor investiții de apă și canal. De asemenea, se va actualiza Master Panul întocmit în anul 2013 prin programul POS MEDIU 2007-2013 și “începerea analizei instituţionale în aria de delegare a serviciilor și a modelării hidraulice pentru sistemele de alimentare cu apă și apă uzată din listele prioritare de investiţii”.
Evaluarea lucrărilor de mai sus se va face trimestrial s-a mai anunțat ieri într-o conferință de presă iar plățile se vor realiza semestrial. Primăriile beneficiare încă nu și-au achitat cei 1% cofinanțarea din proiect dar și-au prevăzut bani la buget pentru această investiție.

Târgu-Jiu, 52.000 de lei cofinanțarea pe proiect
Potrivit conducerii APAREGIO Gorj cea mai mare sumă pentru cofinanțarea proiectului o va achita Primăria Târgu-Jiu, adică 52.000 de lei, instituția fiind membră ADIA, pe locul al doilea la acest capitol fiind Primăria Tismana și apoi Primăria Novaci. “Banii se vor da, pe parcurs, iar UAT-urile beneficiare și-au prevăzut deja sumele în bugetele locale”, a declarat directorul Pătrășcoiu anunțând că nouă orașe, 6 comune și Rânca vor beneficia de acest proiect cu fonduri europene.
Edilul de Timana, Marian Slivilescu, a fost prezent la conferința de presă a conducerii Aparegio, anunțând că fără acest proiect problemele legate de apa și canalizarea localității pe care o conduce nu se pot realiza.
Primele rezultate concludente ale experților se vor vedea abia anul viitor, următoarele în 2019, asistența tehnică fiind extimată până la finalul lui 2020.
Experții se așteaptă ca în localitățile beneficiare calitatea apei potabile, contorizate la nivel de branșament, să crească la 100%, pierderile să fie reduse la 25% iar tratarea apelor uzate să crească la 90%.
“Se porneşte de la continuarea eficientizarii investiţiilor realizate recepţionate și intrate în exploatare în perioada 2007-2015 prin POS MEDIU, în Tg-Jiu, Motru, Bumbești-Jiu, Tg-Carbunești și Țicleni Și se extinde aria investiţiilor prioritare în localităţile din jurul acestora și din Rovinari, Novaci, Turceni și Tismana și din jurul acestora”, a anunțat și Florin Butiuc, reprezentant al Aparegio la întâlnirea cu presa și factorii de decizie implicați în proiect.

SC APAREGIO Gorj SA, împreună cu Asocierea LOUIS BERGER SAS-SC LOUIS BERGER SRL- SC ESCALIA CRAUS SA, a lansat în aceeași zi, la Sala Maură a Prefecturii Gorj sesiunea publică de deschidere a prestării serviciilor pentru: “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Gorj, în perioada 2014-2020”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here