Proiectele a patru primării din judeţ, finanţate de AFM

634

Picture 015Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va finanţa un număr de 248 de proiecte, în valoare de 1.371.522.667,98 lei, din peste 900 depuse în cadrul „Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare”.

Din cele 248 de proiecte, patru proiecte vizează trei comune şi un oraş din judeţul Gorj. Astfel, în lista solicitanţilor ale căror cereri au fost aprobate în şedinţa Comitetului de Avizare din data de 26 septembrie apar şi administraţiile locale din Băleşti, Samarineşti, Logreşti şi Turceni. Astfel, proiectul Primăriei Băleşti a primit 95 de puncte, are o sumă propusă spre finanţare de 4.305.164, 71 lei, şi a primit finanţare în procent de 72,09%. Turceniul a primit de la AFM 85,5 puncte, proiectul având o valoare propusă spre finanţare de 4.630.406,53 lei, finanţarea aprobată fiind de 94,00%. Proiectul comunei Logreşti a primit 85 de puncte, valoarea propusă spre finanţare a fost de 2.244.328 lei, acordându-se un procent de 75%. Ultima selectată spre finanţare de AFM este Primăria Samarineşti cu 95 de 1puncte, cu o sumă propusă spre finanţare de 5.176.647,71 lei, valoarea procentuală de finanţare din partea AFM fiind în acest caz de 94,00%.

Finanţări de până la 15 milioane de lei

Potrivit Ghidului de finanţare, scopul Programului este asigurarea debitelor de ape distribuite prin reţelele de alimentare, precum şi evacuările de ape uzate, acestea se încadrează în prevederile reglementărilor în vigoare, urmărindu-se şi creşterea numărului de persoane racordate la reţeaua de alimentare cu apă. Administraţiile locale pot obţine bani de la AFM pentru amenajarea de captări în vederea alimentării cu apă a comunităţilor, pentru staţii de tratare a apei, reţele de alimentare cu apă, staţii de epurare şi reţele de canalizare. Printre cheltuielile susţinute financiar se numără construirea şi extinderea de clădiri, achiziţia de echipamente şi dotări pentru efectuarea de analize şi monitorizarea calităţii apelor tratate, uzate şi a celor epurate, achiziţia de staţii de epurare, realizarea captărilor/aducţiunilor în vederea alimentării cu apă a localităţilor, realizarea de studii topografice, geologice şi geotehnice. Durata de realizare a unui proiect nu poate depăşi 36 de luni. Suma maximă ce poate fi acordată este între 4 şi 15 milioane de lei pentru fiecare proiect, în funcţie de tipul investiţiei – nouă, extindere sau modernizare – şi de numărul de locuitori ai localităţii în care se va realiza, finanţarea putând reprezenta cel mult 95% din valoarea totală eligibilă.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here