Proiecte pentru tineri, demarate de IŞJ Gorj

324

titularizare inscrÎn cadrul inspecţiilor aflate în Graficul inspecţiei şcolare, în perioada 7 – 31 martie 2011, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a efectuat o serie de activităţi specifice de inspecţie la Grupul Şcolar de Transporturi Auto “Traian Vuia” Târgu-Jiu, Grupul Şcolar Industrial Stoina şi Şcoala Generală Nr. 1 Novaci.

Prin inspecţiile amintite s-a constatat faptul că echipele manageriale şi ”directorii educativi” au avut preocupări serioase privind siguranţa în şcoală şi combaterea fenomenului violenţei, proiectând şi desfăşurând până în prezent activităţi interesante şi atractive. De altfel, în perioada 17 – 24 martie, zece inspectori de la IŞJ Gorj şi directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu au participat la un curs de formare destinat personalului educaţional de decizie pentru implementarea proiectului strategic POSDRU/1/1.1/S/7-ID 4390 cu titlul „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copiii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din România”. Cursurile s-au desfăşurat în Staţiunea Sinaia, în organizarea Ministerului Educaţiei şi a Asociaţiei „Tineri pentru tineri”.

Prevenirea violenţei şi a consumului de droguri

Totodată, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, la Şcoala Generală Valea Mănăstirii din comuna Cătunele a fost lansat proiectul educaţional antidrog cu titlul „Viaţa nu este o iluzie!”.

Prin acest proiect, partenerii îşi propun să realizeze o parte din obiectivele cuprinse în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog (2005-2012).

“Obiectivele activităţilor vizează dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, sensibilizarea populaţiei şcolare în scopul evitării consumului experimental/recreaţional de droguri şi trecerii de la acesta la cel regulat, oferirea de programe de prevenire care să permită părinţilor să devină activi în prevenirea consumului de droguri în cadrul familiei”, spun reprezentanţii IŞJ Gorj.

Începând cu sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, în judeţul Gorj, s-au creat bazele pentru demararea Proiectului POSDRU/1/1.1/S/6 „Tinerii împotriva violenţei”. Astfel, una dintre componentele proiectului vizează implementarea unui sistem de monitorizare la nivel naţional a fenomenelor de violenţă în şcoală, prin următoarele intervenţii: revitalizarea structurilor instituţionale dezvoltate prin Strategia Ministerului Educaţiei cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, dezvoltarea unei metodologii şi a unui sistem de indicatori de monitorizare a fenomenului de violenţă în şcoală.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here