Proiecte pentru tineret, demarate cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj

281

pagina 7 În lunile aprilie şi mai, urmează să debuteze o serie de proiecte menite să vină în sprijinul tinerilor, fiind demarate de organizaţii non-guvernamentale. Acestea sunt co-finanţate de Consiliul Judeţean Gorj, cu suma de 5.000 lei pentru fiecare proiect.

Unul dintre proiecte care urmează să se desfăşoare în luna aprilie este „Luna Mondială a Astronomiei”, demarat de Societatea Română pentru Cultură şi Ştiinţă „Tineri pentru viitor”. Proiectul este conceput pentru dezvoltarea cunoaşterii în domeniul astronomiei, prin participarea tinerilor la observaţii astronomice sau la diverse programe educaţionale şi ştiinţifice. Acesta se va derula în perioada 1 – 30 aprilie, acţiunile planificate pentru această perioadă având drept scop reunirea copiilor şi tinerilor gorjeni sub bolta cerească pentru a studia o serie de fenomene interesante. Printre activităţile prin care organizatorii intenţionează să trezească interesul tinerilor pentru astronomie se numără proiecţii video cu subiect astronomic, expoziţii de instrumente astronomice, meteoriţi, pictură astronomică sau de astrofotografie, dar şi un concert simfonic susţinut de către „Filarmonica Oltenia” din Craiova. Astfel, pe parcursul lunii viitoare sunt planificate mai multe evenimente: săptămâna Lunii şi ziua Soarelui, ce se vor desfăşura în Piaţa Prefecturii, precum şi ziua lui Saturn la Coloana Infinitului. Alte două evenimente deosebite, ce-i vor încânta pe pasionaţii de astronomie, sunt observarea curentului de meteori Lyride şi Star Party Mondial, ce se vor desfăşura tot în aprilie, în Poiana Narciselor de la Preajba. Festivitatea de închidere a evenimentului va avea loc în Târgu-Jiu, la Coloana Infinitului.

Femeile însărcinate, susţinute

Cel de-al doilea proiect derulat în luna mai este Ziua Mondială fără Tutun, iniţiat de Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana”. Acţiunea presupune distribuirea de pliante în şcoli, întâlniri cu elevi în rândul cărora se vor promova efectele negative ale consumului de tutun. De asemenea, Consiliul Judeţean Gorj a co-finanţat proiectul „O sarcină corectă, un copil sănătos!”, derulat de Asociaţia „O nouă şansă pentru toţi gorjenii” în perioada 20 – 22 aprilie. Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj, până atunci, va fi identificat un grup ţintă format din femei gravide şi proaspete mămici. De altfel, în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Judeţean Gorj şi Asociaţia „O nouă şansă pentru toţi gorjenii” se vor mai realiza şi alte activităţi, între care: „se va forma grupul de persoane responsabile cu realizarea şi promovarea proiectului; se va identifica grupul ţintă (femei defavorizate, cu probleme socio-economice, femei din mediul rural fără acces la informaţii); se va mediatiza proiectul; se vor monitoriza permanent etapele desfăşurării proiectului; se va asigura un cadru organizatoric adecvat; se va realiza o evaluare a gradului de atingere a obiectivelor proiectului”. Ultimul proiect care este deja în implementare este „Din comoara noastră, daruri pentru toţi”, derulat de Asociaţia Uniunii Rromilor Creştini din România. Proiectul presupune formarea a 12 tineri de etnie rromă în diverse meşteşuguri specifice etniei.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here