Proiecte de bun simţ – „Let’s do it Romania” a luat startul şi la Gorj

300

proiect gunoaie“Let’s do it Romania!” este un proiect naţional de implicare socială care presupune curăţarea de deşeuri a arealelor naturale ale ţării într-o singură zi, pe 25 septembrie. Acesta se va desfăşura în judeţul nostru, şi pe tot cuprinsul ţării.

Proiectul a fost implementat în Estonia în 2008, în Letonia şi Lituania în 2009, iar în Portugalia şi Slovenia în luna martie a acestui an. Obiectivele principale care vor fi la nivelul judeţului Gorj sunt curăţarea teritoriului de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene.

poza proiectÎn organizare, la nivel naţional, sunt implicate până în acest moment 29 de ONG-uri, 20 de autorităţi centrale şi locale, o serie de persoane publice, dar şi categoria cea mai importantă, cetăţenii. Prima acţiune din proiectul de la Gorj este “Identificarea şi cartarea mormanelor de gunoaie” şi s-a lansat vineri la Prefectură.

Atragerea de cât mai mulţi voluntari

La noi în judeţ, proiectul este desfăşurat de către Asociaţia pentru Turism, Sport şi Ecologie (ATSE) “Hai-Hui”, dar şi de susţinători de la Garda de Mediu Gorj, ai Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi ai Apelor Române Gorj, precum şi de primării şi structuri din sfera educaţiei. “Este un proiect de ecologizare, ce s-a implementat de vineri, din ziua lansării. În acest weekend vom face o cartare, iar pe 25 septembrie demarăm acţiunea de ecologizare. Încercăm să antrenăm toate primăriile din judeţ deoarece am făcut o caravană de informare la administraţiile locale”, a declarat Ionuţ Negomireanu, coordonatorul ATSE “Hai-Hui”.

În conferinţa de lansare a proiectului la nivel judeţean a fost prezent şi coordonatorul acţiunii de cartare, reprezentant al proiectului “Let’s do it Romania”.

Acesta a declarat faptul că se doreşte mobilizarea întregii populaţii, precum şi atragerea autorităţilor şi responsabilizarea. “S-au făcut şi două perioade pilot în judeţele Cluj şi Argeş. Clujul a avut o prezenţă de trei mii de persoane, iar organizarea a fost foarte bună. Pe 25 septembrie, dorim să implicăm cât mai mulţi gorjeni. Cartarea pe care o facem reprezintă localizarea tuturor zonelor cu gunoaie, stabilirea coordonatelor, precum şi măsurarea, iar firmele de salubrizare vor merge să ridice sacii de gunoaie”, a declarat acesta.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here