Gorjeanca Ioana Mischie continuă să scrie istorie în lumea cinematografiei, depășind granițele țării și ale Europei. Luni, 29 iulie, proiectul bazat pe realitate virtuală realizat de aceasta, respectiv Human Violins (Viorile Umane), a fost premiat la Festivalul Internațional de Film din Guanajuato, Mexic.
Anunțul obținerii premiului venit tocmai din Mexic a fost făcut chiar de către Ioana Mischie. Human Violins VR este scris, regizat și produs majoritar de cineasta din Gorj. ,,Human Violins VR tocmai a câștigat Premiul pentru cea mai bună narațiune în Guanajuato, Mexic, săptămâna aceasta, după trei ani și jumătate de muncă intensă. Suntem foarte recunoscători și vreau să mulțumesc fabuloasei echipe de creatori româno-francezi alături de toate festivalurile și juriile meritocratice din această lume.
Acest proiect este un omagiu adus tatălui meu foarte iubit și de care îmi e dor”, a scris Ioana Mischie, pe pagina sa de Facebook.
Festivalului Internațional de Film de la Guanajuato (GIFF) s-a desfășurat între 19 și 29 iulie.
Proiectul Ioanei Mischie a fost premiat pentru ,,cea mai bună narațiune” în cadrul selecției producțiilor de realitate virtuală.
Proiectul VR ,,Human Violins” al Ioanei Mischie reprezintă o manifestare sensibilă de omagiere a rănilor profunde ale umanității, dar și o încercare de a ne reaminti că muzica și arta în genere au un rol vindecător în contexte cumplite și că aceste dimensiuni sunt, poate, singurele urme eterne ale unor amprente umane.
Este un proiect transformațional creat din dragoste pentru avansarea conștiinței umane.
De altfel, experiența virtuală valorifică un gen audio-vizual nou inițiat în cadrul studiului doctoral transmedia al regizoarei și care vine cu o abordare inedită în cinematografie și XR (extended reality).
Spre deosebire de genul sci-fi care bazează actul creativ pe evoluția accelerată a științei, ,,noe-fi imaginează viitoruri axate pe evoluția conștiinței umane, individuală sau colectivă”.
În ,,Human Violins” asistăm la formarea unei conștiințe artistice și contribuția la continuarea acesteia, conform creatoarei conceptului: ,,viorile devin punți umane, trans-temporale, trans-spațiale, devin acasă-uri eterne în care pot locui oameni din timpuri și spații diferite, devin o lupă îndreptată spre interior și spre exterior simultan. Nu doar vioara, ci fiecare obiect, privit prin filtrul potrivit, poate deveni o sursă de muzică sau de armonie tacită. Prin acest proiect ne dorim să captăm fărâmele de optimism care pot fi culese chiar și din cele mai sumbre scenarii”.
,,Human Violins” este un omagiu captivant cu multe fațete cultural-artistice, inspirat de povești remarcabile despre nedreptate, reziliență, suferință și supraviețuire. În centrul proiectului stă Alma (,,sufletul”), o făptură aparent plăpândă, dar care se transformă sub puterea vindecătoare și elevatoare a muzicii de vioară. Atunci când cântă, modelează radical lumea din jur. Alături de ea se metamorfozează întregul mediu, ambii martori la acordurile din spațiul VR. Arhitectura universului este construită în 3D și are la bază ideea de puzzle muzical, de contribuție individuală și de comunicare kinestezică – prin simulare pe calculator, acordurile muzicale vor crea o experiență tactilă pentru utilizatori (haptică). Această abordare a reprezentat o premieră pe plan internațional, generând o adevărată ,,arhitectură muzicală, o abordare holistică în care imaginile și sunetele devin nu doar inseparabile, ci auto-generative”, conform regizoarei. Firul narativ, deși ficționalizat, este inspirat de un fapt real: în timpul Holocaustului, mulți evrei au avut voie să aleagă o singură posesie înainte de a fi duși în lagărele de concentrare – și mulți și-au ales, fără a oscila, vioara, provenind din familii cu o infinită admirație pentru muzică. Unele viori au reușit să le salveze viața, în timp ce altele au rămas singura dovadă a rezilienței și a creativității umane.
Izabella Molnar
Gorjeanca Ioana Mischie este cineastă de origine română (scenaristă/regizoare), transmedia artist/futurist, multi-premiată pentru film, VR și concepte inovatoare. În anul 2018 a fost bursieră Fulbright în cadrul USC – School of Cinematic Arts, din Los Angeles, California și a avansat domeniul transmedia storytelling, pentru cercetarea căruia a primit calificativul Summa cum laude. Proiectele sale cinematografice au călătorit la sute de festivaluri din întreaga lume (Venice Biennale IFF, Palm Springs ISFF, IFF Hamptons, IFF, Thessaloniki IFF, Beijing ISFVF) și la numeroase programe internaționale (Berlinale Talents – Script Station, Sundance Workshop – Capalbio, Biennale College Cinema VR), fiind premiate de The Webby Awards, SXSW Hackathon, GoEast IFF. A debutat în calitate de regizor la Channel 4 în Marea Britanie cu două seriale documentar cu un număr record de vizionări în UK. Este co-fondator al asociației Storyscapes și lector universitar în cadrul UNATC.
Felicitari Iona, mă bucur foarte mult de realizarile tale! Esti o mare valoare pentru acest județ. Familia ta este o valoare pentru multi oameni simpli.
Gelule, mă tem că tu te-ai născut terorizat! De nu scriai…filosof rămâneai! Ce an de fabricație ai fratemeleu??
Seamănă cu fostul baron Nicolae Mischie care a terorizat un județ întreg!
Felicitări Ioana!
Oare de ce gazetarii ăștia de Gorj nu spun cine ești?…a cui ești?
Se tem de valori?