Proiect pentru înștiințarea rapidă a șoferilor amendați pentru neplata rovinietei

317

După ce a fost amendat pentru neplata rovinietei, un deputat a iniţiat propunerea ca amenzile emise de CNAIR şoferilor, care circulă fără a plăti rovinietă să fie transmise în cel mult 30 de zile, faţă de termenul mai îndelungat din prezent. Inițiatorul proiectului consideră că trebuie să existe un termen de prescripţie.

Camerele montate pe suport metalic, pe DN1 sau pe alte drumuri naţionale scanează toate maşinile care tranzitează zona. Imaginile sunt stocate într-un dispecerat de la Ministerul Transporturilor, sunt analizate, iar pentru numerele de înmatriculare care nu se află în baza de date se emit amenzi. Procedura nu e deloc simplă. Angajaţii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere verifică fiecare maşină în parte. Aşa se face că trec şi câteva luni până când sunt identificaţi şoferii care nu şi-au plătit rovinietele.
Potrivit CNAIR, a scăzut foarte mult timpul de înştiinţare pentru şoferul amendat, de la 6 luni la 2 luni. Însă au existat, anterior, şi situaţii în care şoferii au fost înştiinţaţi după un an sau doi.
Un deputat propune ca amenzile emise de CNAIR şoferilor care circulă fără a plăti rovinietă să fie transmise în cel mult 30 de zile Márton Árpád-Francisc, deputatul care a iniţiat legea: „În era noastră, când totul este pe calculator, eu zic că într-o lună se poate constata că persoana respectivă a circulat fără rovinietă. Și în 15 zile, cu greutatea cu care funcţionează Poşta Română, să ajungă o scrisoare la persoana respectivă. Este în interesul cetăţeanului.
Potrivit statisticilor, anual, cel puţin un şofer din 10 este amendat pentru că circulă fără rovinieta. Mulţi proprietari de mașini se plâng că primesc procesele verbale cu întârziere, iar compania de drumuri nu trimite dovada plăţii şi administraţiilor locale. Din această cauză, Fiscul le blochează conturile”.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here