Proiect, în beneficiul persoanelor trecute de 50 de ani

330

Mai mulţi gorjeni cu vârsta de peste 50 de ani au avut şansa de a fi instruiţi în domeniul IT, în cadrul unui proiect încheiat între autorităţile judeţului Gorj şi o delegaţie din Polonia. Beneficiarii proiectului au fost învăţaţi de un grup de voluntari din mai multe ţări cum să folosească un calculator şi cum să comunice prin Internet. De asemenea, Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu-Jiu şi Colegiul “Mihai Viteazul” din Bumbeşti-Jiu sunt gazdele oaspeţilor din ţările Uniunii Europene participanţi la implementarea proiectului Aging With Active Knowledge and Experienc (AWAKE).

Proiectul AWAKE este implementat de Asociaţia “Educaţia de-a lungul întregii vieţi” (AELIV) în parteneriat cu Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu-Jiu şi cu mai multe instituţii din Gorj şi din Uniunea Europeană vizează: angajarea cât mai eficientă a adulţilor 50+ în activităţi educaţionale”. Acestea constă în: „animarea nevoii de învăţare în rândul persoanelor în vârstă”, „promovarea voluntariatului în rândul persoanelor 50+”. „Este un proiect a cărei temă este îmbătrânirea activă prin experienţă şi cunoaştere. Grupul ţintă fiind adulţii de peste 50 de ani. Noi realizăm schimbul de experienţă pentru a arăta programe pentru adulţi, să identificăm nevoile de educaţie pentru a-i sprijini să facă faţă la nevoile vieţii, pentru a se adapta în contextul social. Ideea este că şi persoanele în vârstă trebuie să se zbată să rezolve şi singuri problemele, să nu aştepte ajutor din parte celor tineri, pentru că şi tinerii au problemele lor. De asemenea vom prezenta programele locale ale judeţului, ale primăriei. Oaspeţii străini au vizitat şi Colegiul tehnic, nr. 2 Târgu-Jiu, care a fost partenerul nostru local”, a precizat Luiza Popescu Henrieta, preşedintele unui ONG implicat în Awake Project.

Proiect, benefic pentru persoanele de peste 50 de ani
Despre programul de iniţiere în IT a adulţilor cu vârsta de peste 50 de ani Iulia Vână, viceprimarul municipiului crede: „am convingerea clară că această manifestare pe care o avem aici este foarte benefică şi pentru noi şi pentru dumneavoastră. Este întotdeauna foarte important să acordăm prioritate persoanelor care au o dificultate în a-şi găsi un loc de muncă, în speţă persoanelor peste o anumită vârstă sau persoanelor ieşite recent de pe băncile şcolii. Cu această problemă ne lovim noi în România şi sunt convinsă că şi la dumneavoastră se întâmplă acelaşi lucru”.

Vizite de lucru în ţările partenere
De asemenea şi Mădălina Ciolocoi a adresat câteva cuvinte despre proiect. Sunt prezente în acest moment delegaţiile din Italia, Polonia, Letonia şi Lituania. Acest proiect constă în vizite de lucru în ţările partenere. Ne-a făcut o deosebită plăcere să îi avem în rândul nostru într-un schimb de experienţă. Acest schimb de experienţă este benefic pentru că şi România se confruntă cu problema acută a locurilor de muncă şi în special pentru persoanele trecute de o anumită vârstă. Proiectul este dedicat persoanelor care au trecut de vârsta de 50 de ani, nu mai profesează în domeniile lor de activitate formale dar care se ocupă în alte domenii cu programe IT cu confecţionarea diverselor obiecte. Este o experienţă benefică având în vedere că putem cunoaşte cum se preocupă ţările europene de ocuparea forţei de muncă şi care ar fi demersurile de la noi din ţară pentru piaţa forţei de muncă. La eveniment au participat: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, vicepreşedinta CJ Gorj, Mădălina Ciolocoi, alături de Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu şi Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj. De asemenea directorii liceelor partenere.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here