Proiect de siguranță națională – Investițiile de pe Jiu, deblocate. Se reiau lucrările!

916

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Cele mai importante obiective sunt cele de pe râurile Jiu și Mureș, în care Statul Român a investit deja peste 300 de milioane de euro.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Au votat „pentru” 233 de deputaţi, 47 s-au pronunţat „împotrivă”, iar cinci s-au abţinut.
„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

„Este cazul să fim realiști”
Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD va permite finalizarea lucrărilor la hidrocentralele abandonate din România.
Este vorba despre amenajarea hidroenergetică Bumbești-Dumitra-Livezeni, de pe râul Jiu, începută în anul 2004 și finalizată în proporție de peste 90% și proiectul hidroenergetic de la Răstolița, pe râul Mureș, început în 1989, finalizat, de asemenea, în procent de peste 90%.
„În plină criză a energiei, când românii sunt asaltați de facturi uriașe, într-o situație geopolitică extrem de complicată, cu un război la granițele României, cred că este cazul să fim realiști, să ne reanalizăm prioritățile și să găsim soluții viabile pentru a crește producția de energie a României și pentru a diminua dependența de sursele de energie din exterior. Avem nevoie de alternative viabile, ușor de implementat și care să-și dovedească rapid beneficiile pentru cetățeni la criza energetică care macină Europa. Soluția votată azi se încadrează exact în aceste cerințe”, a precizat deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj.
Organizaţia pentru protecţia mediului Agent Green a atras atenţia, marţi, că România riscă un infringement dacă deputaţii vor adopta legea prin care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate pentru a permite reluarea lucrărilor la obiectivele hidroenergetice aprobate înainte de 29 iunie 2007.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here