Proiect de HG pentru grafitul de la Baia de Fier

1186

Pași mari pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier. Perimetrele miniere care erau pe lista de închideri definitive vor fi scoase din această anexă, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Economiei.

„Există două perimetre miniere cu rezervă omologată pentru grafit la Cătălinu și Ungurelașu, Baia de Fier, jud. Gorj. Aceste perimetre au fost aprobate la închidere definitivă și monitorizare a factorilor de mediu postînchidere prin Hotărârile de Guvern nr. 1008 din 2 august 2006 pentru perimetrul Cătălinu, respectiv 644 din 20 iunie 2007 pentru perimetrul Ungurelașu”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. La nivelul Comisiei Europene a fost revizuită politica industrială, identificându-se 137 de materii prime critice de care UE este dependentă ținând cont de obiectivele de mobilitate și decarbonizare. România deține o parte din aceste resurse care au fost exploatate în anii anteriori și care, din rațiuni economice, au fost aprobate la închidere și ecologizare. Grafitul face parte din această categorie. „Eliminarea poziției 51 din Anexa 1 Lista minelor și carierelor care se închid în etapa a IX-a, respectiv eliminarea poziției 48 din Anexa 1 Lista minelor și carierelor care se închid în etapa a IX-a, coroborat cu modificarea normelor de aplicare a Legii Minelor 85/2003 cu modificările și completările ulterioare, va crea posibilitatea redeschiderii acestor perimetre miniere și valorificarea superioară până la produs finit a acestui mineral”, mai arată proiectul de Hotărâre de Guvern.
Grafitul poate deveni un mineral strategic pentru statul român datorită asocierii acestui mineral cu înalta tehnologie. Grafitul este materie primă pentru grafen, un material mai puternic decât oțelul, dar mai ușor decât o foaie de hârtie, folosit în noua industrie energetică, industria aerospațială, circuite integrate, panouri solare, unități de stocare și eliberare ultrarapidă a energiei. „Redeschiderea perimetrelor miniere va contribui la dezvoltarea regională atât prin crearea de locuri de muncă directe și în activitățile conexe, cât și prin dezvoltarea pe verticală a altor activități care au ca obiect prelucrarea și respectiv utilizarea produselor rezultate în urma valorificării superioare a grafitului. România, ca stat membru UE în contextul mondial actual, va avea nevoie de valorificarea cât mai multor materii prime critice pentru fabricarea printre altele a bateriilor și motoarelor electrice, permițând totodată dezvoltarea sectoarelor strategice legate de energia regenerabilă, mașini electrice sau tehnologiile digitale. Evaluarea costurilor nu poate fi realizată în acest moment”, mai precizează documentul. Acum un an, Societatea Națională a Sării Salrom, controlată de Ministerul Economiei, lansa în sistemul electronic de achiziții publice o licitație pentru achiziționarea unui studiu de fezabilitate pentru „exploatarea și valorificarea superioară a șisturilor grafitoase de la cariera Ungurelașu și Cătălinu – Baia de Fier”. Licitația a fost câștigată de Roland Berger. În România nu există grafit în stare pură, ci doar în șisturi grafitoase. Procesul de redeschidere a minelor ar putea începe în 2023, anunța în luna mai ministrul Economiei, Florin Spătaru. „Ca să concluzionăm: ne propunem ca până la sfârşitul anului să finalizăm aprobarea acestor acte normative, urmând ca investiţiile efective să poată să fie realizate începând cu 2023. Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare prin fonduri europene pentru retehnologizare”, a afirmat atunci Florin Spătaru.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here