Proiect de dezvoltare amplu pentru Valea Motrului

3044

Candidatul social-democrat, Cosmin Morega, a prezentat parțial, în conferința de presă a PSD Gorj, un proiect foarte interesant ce vizează dezvoltarea întregii regiuni Valea Motrului, în condițiile în care politicienii discută intens despre posibilitatea închiderii mineritului pe cărbune. De altfel, dispariția mineritului ar afecta grav municipiul Motru și comunele învecinate, mai precis peste 50.000 de locuitori. Pentru ca proiectul de dezvoltare să fie viabil este necesară o asociere a unităților teritorial-administrative din zona Motru, lista rămânând deschisă și pentru alte UAT-uri.

Proiectul poate fi unica alternativă de dezvoltare a întregii zone pe parte de infrastructură, servicii de utilitate publică(salubrizare, canalizare, apă, gaze), de dezvoltare a asociațiilor sportive, cultelor, a sistemului de învățământ și de sănătate. Se impun însă parteneriate publice private de dezvoltare a micilor intreprinderi, toate acestea ducând la crearea de locuri de muncă și implicit o dezvoltare a întregii localități. Se are în vedere, inclusiv, identificarea calificărilor cetățenilor din zonă, cât și a terenurilor disponibile ce se pretează la diverse investiții.
Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru, a declarat că a inițiat discuțiile cu privire la înființarea unei regiuni intercomunitare numită Valea Motrului, împreună cu primarii din comunele: Cătunele, Samarinești, Văgiulești și Glogova, dar și cu autoritățile județene, iar această asociere va avea drept obiective principale: crearea unui număr însemnat de locuri de muncă, după modelul altor localități; modernizarea și refacerea infrastructurii rutiere și stradale în orașul Motru cu satele aparținătoare și în comunele: Cătunele, Glogova, Văgiulești și Samarinești cu satele aferente prin proiecte comune; înființarea transportului public în comun; înființarea și dotarea corespunzătoare a unui Centru Social Pentru Persoanele Vârstnice și Persoanele cu Dizabilități; susținerea activităților sportive din cadrul Clubului Sportiv Motru prin asocierea gestionării activității cu primăriile din Cătunele, Glogova, Văgiulești și Samarinești. În ceea ce privește locurile de muncă se are în vedere oferirea de terenuri cu titlu gratuit de către Asociația Microregiunii Valea Motrului pe raza unităților administrativ-teritoriale: Motru, Cătunele, Văgiulești, Samarinești și Glogova, dar și acordarea de facilități fiscale importante investitorilor pe raza unităților administrativ-teritoriale care vor forma Microregiunea Valea Motrului. De asemenea, se propune racordarea terenurilor oferite la utilități(apă-gaze-curent) prin aportul unităților administrativ-teritoriale, dar și asigurarea transportului public în comun în mod gratuit al muncitorilor pe raza unităților administrativ-teritoriale care vor forma Microregiunea Valea Motrului care va avea efect și asupra oamenilor care deja lucrează în zona Motru prin asigurarea gratuității transportului și lor.La capitolul înființarea transportului public în comun, se au în vedere rutele: Glogova – Cătunele – Râpa – Motru – Ploștina – Roșiuța – Târgu-Jiu și RETUR, dar și Văgiulești – Samarinești – Horăști – Însurăței – Leurda – Motru – Ploștina -Roșiuța – Târgu-Jiu și RETUR.
,,De altfel realizarea tuturor acestor obiective ale Asociației Valea Motrului și ale celorlalte obiective din strategia de dezvoltare a zonei Motru 2021-2027 pe lângă dezvoltare vor genera și un număr important de locuri de muncă încă din 2021 când va începe implementarea, dar de asemenea va lua amploare dezvoltarea mediului de afaceri din zona care vor fi potențiali furnizori de servicii”, spune Morega.

Documentație pregătită până la toamnă
Acesta a mai declarat că în acest an nu crede că va avea timpul necesar să își pregătească o campanie electorală pentru candidatura la funcția de primar datorită faptului că lucrează foarte mult alături de cei patru primari din zonă, reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj, alături de senatorii și deputații Partidului Social Democrat Gorj, dar și alături de o echipă formată din: economiști, juriști, ingineri, oameni din privat la documentația necesară pentru implementarea imediată a proiectelor. De asemenea, până în această toamnă își impune alături de echipa sa să aibă toată documentația pregătită și să prezinte cetățenilor strategia de dezvoltarea a zonei Motru pentru perioada 2021-2027 care cuprinde și Asociația Intercomunitară Valea Motrului și recunoaște că lucrurile sunt puțin în urmă față de alte microregiuni deja formate în țară cum este Țara Făgărașului și Valea Jiului și asta datorită actualei administrații care nu a răspuns solicitărilor sale în privința strategiei de dezvoltare a zonei. Morega consideră că se impune de urgență îndeplinirea acestor obiective întrucât declarațiile premierului Orban nu sunt deloc încurajatoare cu privire la minerit. Un serviciu de salubrizare bine pus la punct, toaletarea și dezinsecția zonelor verzi, repararea și construirea aleilor, străzilor, trotuarelor, repararea mobilierului stradal, rezolvarea problemei câinilor comunitari, întreținerea și modernizarea unităților de învățământ, a locurilor de joacă și a tot ce ține de oraș, Morega le consideră ca fiind lucruri firești care pot fi implementate imediat.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here