Proiect cu finanţare europeană!

489
gogoneaSub deviza educaţională, “Investeşte în oameni”, la Colegiul Tehnic Nr.2 Tg.Jiu se află în derulare un interesant Proiect cu finanţare nerambursabilă europeană, sugestiv intitulat: „Stagiile de practică-investiţie pentru viitor”, în cadrul căruia se urmăreşte ca pregătirea teoretică şi metodologică realizate în şcoală să continue şi în stagiul de practică profesională, în concordanţă cu nevoile reale de instruire ale elevilor.

Activitatea de bază a proiectului este cea desfăşurată în cadrul stagiilor de pregătire practică a elevilor, perioadă în care ei trebuie să realizeze şi o „ucenicie cognitivă” care să le dea posibilitatea să achiziţioneze, să-şi dezvolte şi să-şi utilizeze abilităţile cognitive în diverse situaţii concrete.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”, iar, după aproape patru luni, în timp ce o parte dintre activităţi au fost finalizate, altele sunt deja demarate şi vor continua în anul viitor. Majoritatea îndrumătorilor susţin că procesul de instruire şi învăţare este perfectibil şi, în esenţă, în cadrul unui învăţământ specializat, cum este cel destinat formării iniţiale, care se doreşte să devină şi puternic profesionalizat, triada instruire teoretică – instruire metodologică – instruire practică, reprezintă o realitate educaţională indestructibilă, ce trebuie să se constituie într-un continuum bine articulat şi echilibrat, care să implice prioritar şcoala. După cum se ştie, practica este o componentă importantă a planului de învăţământ, o activitate creditată cu obiective de învăţare, care formează anumite competenţe, iar din acest punct de vedere, are acelaşi statut ca orice altă disciplină.
Încă din prima lună de proiect a fost demarată activitatea de management, realizarea de achiziţii publice, precum şi activitatea de diseminare, acestea continuând pe toată durata de implementare. De asemenea, s-a finalizat activitatea de stabilire a grupului ţintă şi informarea elevilor şi a părinţilor acestora cu privire la beneficiile proiectului. Elevii şi părinţii şi-au exprimat acordul scris de participare la proiect, astfel că în în luna octombrie a avut loc o activitate complexă de investigare a deficitului de competenţe şi a nevoilor de formare ale elevilor, prin participarea acestora la probe practice individuale. În luna noiembrie a fost demarată activitatea de formare a tutorilor, respectiv a 8 persoane de la partenerii noştri în proiect, respectiv, Administraţia Naţională Apele Române-Direcţia Apelor Jiu şi Agenţia de Protecţia Mediului, persoane selectate pe criteriile competenţelor şi ale performanţelor profesionale. Activitatea de formare a tutorilor vizează dobâdirea competenţelor psiho-pedagogice necesare pentru a putea instrui elevii la locul de muncă. În perioada scursă, putem aprecia că s-au mai derulat activităţi de informare şi diseminare, una dintre acestea fiind conferinţa de presă ce a avut loc în momentul lansării oficiale a proiectului, când au fost postate materiale pe site-ul şcolii şi pe site-uri naţionale, s-au scris articole în presă, au fost împărţite pliante şi diferite materiale informative. Tot în această perioadă, a fost demarată activitatea de constituire a materialelor suport de învăţare la locul de muncă, realizate în parteneriat, care vor contribui la dobândirea competenţelor prevăzute în Standardele de Pregătire Profesională pentru domeniul Protecţia Mediului. De asemenea, materialele suport realizate în cadrul proiectului, vor putea fi prezentate ca exemple de bună practică pentru alte licee care şcolarizează elevi în domeniul protecţiei mediului şi vor contribui la sustenabilitatea proiectului. Ghidurile şi auxiliarele curriculare vor fi finalizate în luna ianuarie 2010, urmând ca la sfârştul lunii să înceapă şi stagiile de practică ale elevilor.
Prof. Codruţa BÎZOCU, Prof. Teodora BĂBEANU, Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here