Proiect comun în 38 de localități din Gorj. „Deschidem primăria către oameni”

1636

Uniunea Salvați România Gorj va depune un proiect comun în toate primăriile din județ unde are reprezentanți în consiliile locale. În total este vorba despre 38 de localități, iar proiectul vizează „deschiderea primăriilor către oameni”, după cum a explicat Radu Miruță, președintele USR Gorj.

„În urma alegerilor locale, USR are 50 de consilieri locali în 38 de localități din județul Gorj, oameni care nu au mai făcut politică. Iar în această săptămână, într-un mod coordonat, vom depune în toate cele 38 de primării un proiect de hotărâre prin care USR deschide primăria către oameni. Solicităm Consiliului Local transmiterea în format video, electronic, a tuturor ședințelor de consiliu local, iar primăria trebuie să ducă asta la îndeplinire, prin aparatul de specialitate. E o chestiune care costă 1.500-2.500 de lei, în funcție de dimensiunea și infrastructura primăriei, astfel încât pe site-ul primăriei să fie transmise toate ședințele de consiliu local”, a anunțat Miruță, care a explicat și de unde le-a venit această idee.
„În primul rând, noi suntem cei care spunem că doar printr-o presiune din asta de transparentizare a activităților din primărie și prin intermediul mass-mediei se mai poate face lumină despre ce se întâmplă acolo. Colegul nostru de la Dănești, la o discuție informală în consiliul local, s-a manifestat destul de vehement împotriva depozitării deșeurilor de la fosta Avicola în comună, pentru că este un miros groaznic pe care oamenii din Dănești nu vor să-l tolereze. Ce s-a întâmplat de fapt? Când s-a supus la vot acest proiect de hotărâre de consiliu local, adică săptămâna viitoare, pe colegul nostru, împotriva legii, nu l-au anunțat de această ședință. L-au sunat în timpul ședinței ca să-l întrebe: «Dumneavoastră ajungeți?» El nu a fost anunțat și, întâmplător, în acea ședință s-a votat așa ceva, unde el putea să influențeze lucrurile. Transmițând live toate ședințele de consiliu local ca o obligație a primăriilor, astfel de situații devin din ce în ce mai rar”, a mai spus Miruță.
USR-iștii așteaptă să vadă câte dintre primării vor da curs proiectului lor. „Așteptăm să vedem care sunt motivele pentru care majoritățile din consiliile locale se vor împotrivi acestui proiect. Ce au de ascuns?
E democrație participativă. Oamenii de acolo sunt reprezentanții comunităților, primesc bani pentru asta, deciziile le iau pentru comunitate și, în mod normal, nu ar avea nimic de ascuns. Conform legii, toate primăriile din România trebuie să aibă un website, și multe dintre ele îl au, mai bun sau mai prost, dar îl au. Tehnic, ca să iei fluxul video și să-l încarci pe acel website este o chestiune elementară”, a explicat președintele USR Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here