Proiect comun. Gaze în 12 localităţi din Gorj

7654

Oraşul Novaci şi alte 11 comune din nord-estul judeţului Gorj ar putea fi racordate, în curând, la reţeaua de gaze. Primarii lucrează la un proiect comun şi ar urma să afle, după Paşti, cât îi costă să aducă un plus de confort şi normalitate în viaţa locuitorilor din aceste zone.

Proiectul comun de racordare la sistemul de gaze a fost anunţat de primarul oraşului Novaci, Dumitru Leuştean. „Am avut o întâlnire la Novaci cu încă 14 localităţi. Este vorba despre Dăneşti, Scoarţa, Bălăneşti, Săcelu, Bumbeşti-Piţic, Bengeşti-Ciocadia, Prigoria, Roşia de Amaradia, Alimpeşti, Polovragi, Baia de Fier, Crasna şi Muşeteşti. O parte am rămas în proiect, 11 plus Novaciul. La Novaci există acea conductă de aducţiune care pleacă de la Colibaşi şi ajunge chiar în centrul localităţii”, a precizat primarul Leuştean.
În oraşul de sub munte s-a încercat, în urmă cu cinci ani, introducerea de gaze în localitate, dar procesul a fost stopat. „O tentativă a mai fost în 2014, de a face distribuţie în localitate, dar au fost nişte probleme care nu s-au rezolvat şi am ajuns acum în stadiul în care toate aceste localităţi îşi doresc gaze. În plus, la noi în judeţ, la Licurici, este cea mai puternică sondă din România. În 24 de ore există undeva la 1,6 milioane metri cubi care sunt exploataţi şi pleacă pe conducte şi ajung în alte zone ale ţării şi de ce nu ar rămâne şi în judeţ”, a mai precizat primarul Leuştean, menţionând că oamenii îşi doresc să scape de chinul de a mai folosi lemne şi butelii pentru încălzirea locuinţelor şi pregătirea hranei.

De unde vin banii
O firmă de specialitate lucrează deja la elaborarea studiilor de fezabilitate pentru fiecare localitate interesată de proiect. „Suntem la un stadiu avansat de finalizare a acestor studii de fezabilitate, mai exact cifre care ne vor fi necesare pentru accesarea fondurilor. Pe 30 aprilie, cel mai târziu, vom avea aceste date şi fiecare primărie va şti suma necesară”, mai spune edilul din Novaci.
Potrivit lui Dumitru Leuştean, primarii ar avea la dispoziţie două surse de finanţare pentru realizarea acestei importante investiţii. „Ne-am gândit şi la sursele de finanţare, e normal, e cea mai importantă problemă. Sunt două variante: prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Fiecare, după ce avem în faţă acest studiu de fezabilitate, o să vedem care este cea mai la îndemână sursă de finanţare, pentru că la fiecare există nişte normative şi poate şi nişte limite la care să ne putem alinia. Este o investiţie foarte mare pentru toate localităţile”, a spus Leuştean.
Alimentarea cu gaze naturale va constitui o alternativă la încălzirea cu lemne şi pentru zona turistică Rânca. „Problema folosirii lemnului pentru sezonul rece este deja una deosebită. În primul rând, majoritatea pădurilor încep să devină mai private pe zi ce trece şi nu numai, iar preţul de folosinţă a lemnului este tot mai scump, nu numai la Novaci, ci şi în celelalte zone limitrofe şi la Rânca”, a conchis primarul din Novaci.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here