Programul „Prima Casă”, blocat de bănci

1355

prima-casaLa sfârşitul lunii trecute, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, anunţa că programul „Prima Casă” va demara în 15 iulie. Acesta a început mai devreme, dar nu cu toate băncile semnatare.
Unele dintre instituţiile participante la program nu au semnat convenţia cu Fondul de Garantare, fiind nemulţumite de forma tehnică a documentului, mai precis la forma de constituire a ipotecii. E drept că programul a demarat mai devreme, dar nu cu toate cele 20 de bănci care au anunţat că participă la program.

Mai mult, la termenul anunţat, de 15 iulie, nici jumătate dintre băncile care s-au arătat interesate de program nu au semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Cu ocazia acordării primului credit de către BRD, săptămâna trecută, premierul Emil Boc anunţa că sunt semnatare şase bănci şi că în ziua următoare urmau să semneze alte şase. Până în prezent au semnat, însă, numai nouă bănci. Este vorba de BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Românească, CEC Bank, ATE Bank, Emporiki, Piraeus Bank şi Volksbank. Surse oficiale au declarat că unele bănci nu au semnat convenţiile pentru că nu au fost mulţumite de forma tehnică a acestora.

De asemenea, băncile nu au comentat acest aspect, multe dintre ele anunţând, însă, că vor semna în curând convenţia cu FNGCIMM. Dacă băncile nu se înghesuie să dea credite, piaţa imobiliară riscă să piardă foarte mult.
Potrivit studiilor efectuate de unele firme de imobiliare, programul Prima Casă a dus la scăderea, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, a preţurilor la apartamentele de trei camere. Reducerea medie pe ţară este de 13,5%, ceea ce reprezintă 11.000-12.000 de euro, faţă de primele trei luni ale anului. Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucuresti se cere acum, în medie, 87.000 euro. Pe fondul lipsei cererii, preţul de tranzacţionare coboară chiar şi sub această valoare.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here