Programul Naţional de screening al cancerului de col, în linie dreaptă

190

Gorjencele vor avea posibilitatea de a-şi face, fără bani, testul Babeş-Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest lucru este posibil datorită unui program naţional de screening gratuit, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, la nivel naţional. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că, la ora actuală, în judeţul nostru încă se pregăteşte demararea programului. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj a observat că nu există un entuziasm al medicilor de familie pentru implementarea acestui program.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că la 1 septembrie femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, din zece judeţe din ţară, îşi vor putea face gratuit testul Babeş-Papanicolau, în cadrul Programului Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Deşi judeţul nostru nu se află între cele zece, gorjencele vor beneficia de gratuitate pentru că programul urmează a fi extins la nivel naţional. Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. “Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale. Deocamdată, noi suntem în perioada de pregătire pentru demararea acestui program”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Moisescu: “Ideea screening-ului nu este o noutate”
Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj spune că este bine că se fac testări, însă medicii de familie nu sunt foarte entuziasmaţi de programul Ministerului Sănătăţii. “Ideea de a face un screening nu este o noutate. Este un lucru foarte bun, însă se pare că nu există entuziasm din partea medicilor de familie”, menţionează Moisescu.  Responsabilitatea medicilor de familie este una foarte mare, în acest program; pacienta va trebui să se prezinte la medicul de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Medicul de familie va stabili dacă femeia se poate încadra în program. Specialistul îi va elibera acesteia un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Ulterior, femeia se va programa la centrul de recoltare, unde i se va preleva probe din materialul celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Obiectivele programului de screening
Obiectivul principal al programului de screening gratuit este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Cât priveşte obiectivele specifice, “acestea sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice”, menţionează purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Medicii gorjeni speră ca femeile să aibă deschidere faţă de acest program şi să solicite efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Trebuie menţionat faptul că în acest program nu pot fi incluse femeile care prezintă absenţă congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here