Programul de testare gratuită continuă, 983 de gorjence, așteptate să-și facă testul Babeș-Papanicolau

1319

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în 2018, astfel că toate femeile din judeţul Gorj cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot cere de la medicul de familie o trimitere către spitalele din judeţ, pentru a face gratuit testul Babeş-Papanicolau. Anul trecut au fost testate 244 de femei, iar în acest an se estimează că se vor testa 983 de femei din județul nostru.

Din anul 2012, la nivelul judeţului Gorj se derulează programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest program este finanţat de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 31.000 de gorjence fiind eligibile pentru testare. În perioada 2012-2016 au fost testate 5.480 de femei din județul nostru, iar în 2017 alte 244. Programul de testare gratuită continuă, examinările făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti. „În 2015 au fost testate 1.202 de femei, iar în 2016 alte 587 și în 2017 încă 244. În primele trei luni ale anului, s-au testat 25 gorjence. Pentru anul în curs se estimează că se vor prezenta la medic în vederea efectuării testului Babeș-Papanicolau 983 de femei din județul nostru”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Testarea gratuită continuă
Programul gratuit se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani.
Pot fi incluse în acest program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here