Programul Biblionet, implementat în zeci de biblioteci din judeţul Gorj

134

Reţeaua bibliotecilor din judeţul Gorj, beneficiare ale programului Biblionet, continuă să se extindă. Începând cu anul 2010, patruzeci de biblioteci comunale, municipale sau orăşeneşti din judeţ au fost dotate cu echipamente IT, alte 16 biblioteci urmând a primi aceste echipamente anul viitor. De asemenea, cinci biblioteci comunale din judeţ şi-au depus aplicaţiile de înscriere în cea de-a cincea şi ultima rundă a programului Biblionet.

Programul Biblionet a fost lansat în anul 2009 şi îşi propune să faciliteze accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, Biblionet ajută bibliotecile să asigure servicii în comunităţile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, Olimpia Bratu, la nivelul judeţului nostru acest program a fost deja implementat în patruzeci de biblioteci. „Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, a intrat în program în anul 2010, în runda a doua a programului, când au fost selectate 20 de biblioteci municipale, orăşeneşti şi comunale. La ora actuală, acest program este implementat în 37 de biblioteci, la care se adaugă sediul central al Bibliotecii Judeţene, Filiala pentru copii şi Filiala Victoria”, a precizat Olimpia Bratu. Aceasta a precizat că alte 16 biblioteci din judeţul nostru au fost selectate în cea de-a patra rundă a programului Biblionet, bibliotecile urmând ca în curând să primească echipamente IT. „În runda a patra a programului am propus şi au fost acceptate 16 biblioteci, printre care şi Secţia de Artă „Iosif Keber”. Echipamentele nu ne-au fost aduse încă dar vor sosi în curând. Toţi bibliotecarii de la aceste 16 biblioteci au trecut deja prin etapa de formare profesională necesară utilizării”, a mai spus Olimpia Bratu. De asemenea, potrivit conducerii Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, alte cinci biblioteci din judeţ au aplicat în cea de-a cincea rundă a programului. Este vorba de bibliotecile din comunele Bâlteni, Brăneşti, Negomir, Plopşoru şi Turcineşti, care vor afla dacă au fost sau nu selectate să beneficieze de programul Biblionet în prima parte a lunii martie 2013.

Elevii, principalii beneficiari ai programului Biblionet
Graţie introducerii acestui program în bibliotecile publice, foarte mulţi utilizatori au reuşit să rezolve probleme legale de educaţie, găsirea unui loc de muncă, sănătate, agricultură, calificare profesională. Rezultatele unui chestionar aplicat anul trecut în bibliotecile publice din Gorj arată că 64% dintre utilizatori sunt tineri cu vârste de până în 19 ani, care folosesc computerele şi internetul din biblioteci pentru a căuta informaţii despre educaţie. Urmează persoanele cu vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani, care în general caută pe internet informaţii legate de rezolvarea unei probleme medicale, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, care încearcă să-şi găsească un loc de muncă, şi persoanele cu vârste de peste 45 de ani; acestea din urmă apelează la computerele din bibliotecile publice pentru a căuta informaţii legate de rezolvarea unei probleme medicale sau agricultură.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here