Program special de lucru pentru medicii veterinari şi echipele DSVSA

551

Doar câteva zile ne mai despart de Crăciun, iar autorităţile cu atribuţii de control şi prevenţie de la nivelul judeţului s-au întrunit, ieri, la Prefectura Gorj pentru discutarea măsurilor luate în vederea prevenirii efectelor nedorite în rândul populaţiei ca urmare a creşterii consumului cărnii de porc şi sacrificării porcinelor din această perioadă.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a stabilit un program de lucru pentru perioadele cuprinse între 5-24 decembrie 2016 şi 27 decembrie 2016-8 ianuarie 2017, în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul instituţiei, circumscripţiilor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) şi circumscripţiilor sanitare-veterinare zonale (CSVZ) vor efectua controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare-veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul. “La nivelul DSVSA şi al circumscripţiilor teritoriale, în perioada precizată este asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare-veterinare. Vor fi, de asemenea, afişate şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc”, a precizat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
De asemenea, responsabilii din cadrul instituţiei judeţene au întreprins următoarele acţiuni specifice: instruirea, sub semnătură a personalului sanitar-veterinar care efectuează examenul trichineloscopic pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc, conform prevederilor legislaţiei în vigoare; informarea consumatorilor asupra necesităţii de a efectua examenul trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii; cumpărarea cărnii de porc şi a produselor din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; informarea populaţiei cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.
De asemenea, având în vedere apariţia unor focare de pestă porcină africană în ţările vecine (Republica Moldova, Ucraina), conform datelor publicate de către Oficiul Internaţional pentru Epizootii (OIE), pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României au fost instituite măsuri privind monitorizarea circulaţiei porcinelor destinate sacrificării pe întregul traseu de la ferme/exploataţii de porcine către abatoarele autorizate sanitar-veterinar. În toate pieţele agro-alimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate de pe raza judeţului Gorj în care vor fi valorificate carnea şi alte produse de origine animală se va asigura necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here