Program prelungit pentru intrarea în legalitate a târgujienilor

159

evidenta populatieiCa de fiecare dată, în prag de alegeri electorale, Serviciile de Evidenţă a Populaţiei sunt luate cu asalt de către cetăţenii care au actele de identitate expirate. La fel se întâmplă şi la Târgu-Jiu, unde se va lucra inclusiv în ziua alegerilor, pe 10 iunie.

Potrivit lui Laurenţiu Dan, directorul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu, obiectivul principal al instituţiei este diminuarea numărului de persoane nepuse în legalitate. “În săptămâna alegerilor, programul nostru de funcţionare va fi unul extins. Astfel dăm posibilitatea să intre în legalitate şi acelor cetăţeni care pe ultima sută de metri află că au actele de identitate expirate. În conformitate cu prevederile dispoziţiei ale Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazei de Date Bucureşti, doar în ziua de 4 iunie, programul cu publicul va fi suspendat deoarece este zi liberă la nivel naţional. Însă, de marţi, 5 iunie şi până vineri, 8 iunie, programul nostru va fi de la 8:00 la 18:00, pe 9 iunie orarul de lucru se va încheia la orele 16:00, iar duminica, în ziua alegerilor se va lucra în intervalul orar 08:00 – 21:00 astfel încât chiar şi în ziua de vot să putem sta la dispoziţia cetăţenilor”, a declarat Laurenţiu Dan.

Cu Poliţia la uşă

Reprezentantul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu, târgujienii dar şi cetăţenii din cele 11 comune arondate Direcţiei sunt rugaţi să-şi verifice valabilitatea actelor de identitate pentru a nu fi puşi în imposibilitatea de a-şi exercita drepturile electorale prevăzute de articolul 35 din Constituţia României. De asemenea, inclusiv în ziua de 10 iunie, ziua alegerilor, se vor primi cereri de solicitare pentru eliberarea de acte de identitate, solicitările fiind soluţionate prin eliberarea de cărţi de identitate provizorii. „Conform OUG 97/2005, actele de identitate valabile pentru data scrutinului sunt buletinul de identitate de tip vechi, cartea de identitate şi cartea de identitate provizorie. Acestea sunt documentele pe baza cărora cetăţenii îşi vor putea exprima dreptul la vot. În această perioadă am încercat să diminuăm şi numărul persoanelor care sunt restanţiere din punct de vedere al evidenţei persoanelor, cu sprijinul ofiţerilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai celor de la Poliţia Locală, am înaintat luna trecută un număr total de 774 de invitaţii nominale din care 535 pe raza municipiului Târgu-Jiu, diferenţa de 239 fiind la comunele arondate serviciului nostru. Poliţiştii locali sunt îndreptăţiţi prin lege, să aplice şi sancţiuni pe linie de evidenţă a persoanelor însă până acum nu am mers pe amenzi, ci doar pe avertismente scrise şi verbale”, a mai spus directorul Evidenţei Persoanelor Târgu-Jiu, Laurenţiu Dan.

120 de solicitări zilnice

La ora actuală, la sediul acestei instituţii, media solicitărilor zilnice de eliberare a actelor de identitate se situează între 90 şi 120, în timp ce într-o perioadă normală, când nu este perioadă electorală, media zilnică era de maxim 80 de solicitări. Totodată, la începutul lunii mai, figurau în evidenţe un număr de 2.276 de târgujieni cu acte expirate din care 946 sunt restanţieri din acest an, iar 1.330 din anii anteriori. De asemenea, din numărul total de restanţieri care nu sunt puşi în legalitate, circa 450 de cetăţeni de la nivelul municipiului Târgu-Jiu figurează ca restanţe justificate deoarece fie sunt plecate în străinătate, fie în alte localităţi şi nu şi-au făcut actele de identitate la noua adresă de domiciliu, fie posibil decedate sau se află în unităţi de arest.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here