Program prelungit la Salina „Tudor Vladimirescu”

666

Salina Artificială de suprafaţă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, din comuna Runcu este tot mai solicitată de gorjeni şi nu numai. Dată fiind adresabilitatea înregistrată, conducerea unităţii medicale a decis să prelungească programul până la ora 19.30. Pe parcursul anului trecut, s-au efectuat peste şase mii de şedinţe de haloterapie, zeci de pacienţi provenind din alte judeţe, iar în 2015, de la începutul anului până acum, alte aproape două mii de persoane au beneficiat de şedinţe la această salină.

Veşti bune pentru cei care intenţionează să ajungă la Salina Artificială „Tudor Vladimirescu”. Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu a decis să prelungească programul de lucru. „Programul zilnic la salină este 07.30 – 19.30, iar numărul de telefon pentru programări este 0786224940”, confirmă Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Salina artificială de suprafaţă „Tudor Vladimirescu” funcţionează şapte zile din şapte, programările făcându-se şi online, pe pagina de internet a unităţii medicale.

Mii de persoane, la salină
Statistic vorbind, în 2014 au beneficiat de şedinţe individuale de salinoterapie 6.065 de persoane,  dintre care pentru pacienţi internaţi – 5.505, iar pentru cei externi – 560.
Alte aproape două mii de persoane au făcut haloterapie în acest an. „În anul 2015 am avut 1.938 de şedinte individuale de salinoterapie, din care pentru pacienţi internaţi – 1738, iar pentru pacienţi externi – 200. De asemenea, s-au făcut şi 33 de şedinţe pentru pacienţii din alte judeţe”, a explicat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, din comuna Runcu.
O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte câte şedinţe sunt necesare fiecărei persoane, numărul minim fiind 12. Pentru obţinerea de rezultate de prevenţie şi mineralizare a organismului se fac cure de 12 – 18 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic la câteva luni sau de câte ori este necesar.
Pentru astmatici, depinzând de gradul de manifestare a bolii, se fac cure timp 24 – 30 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic, cu o durată de repaus de trei-şase luni sau de câte ori este nevoie. Pentru diverse boli respiratorii, precum: rinita cronică, bronşita, sinuzita, depinzând de gradul de manifestare a acestora, se fac cure timp de 14 – 24 zile (30 deminute – 1 oră /zi), cu o durată de repaus de trei-şase luni sau de câte ori este nevoie.

Afecţiuni tratate la salină
Haloterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară.
Salinoterapia implică pe de o parte inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice. Şedinţele la salină sunt indicate în emfizem pulmonar, sindrom de apnee, insomnie, depresie, alergii cu simptome respiratorii, boli respiratorii cronice, pneumonii simple sau insuficienţe respiratorii cronice şi altele. Printre efectele salinoterapiei avem: ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL, eliminarea focarelor de infecţii ale tractului respirator, prevenirea răcelii şi gripei, creşterea imunităţii, reducerea stresului.

Confort, relaxare, sănătate, într-un singur loc
Halocamera prezintă confort, siguranţă şi igienă, dotări specifice pentru petrecerea timpului în mod util (TV, calculator, internet, diverse jocuri – remy, şah, table, lecturarea diferitelor ziare şi reviste), loc de joacă în sare pentru copii, cu diferite jucării din lemn şi nu numai. Pacientului i se oferă încălţăminte specială, iar îmbrăcămintea rămâne cea obişnuită; pentru afecţiunile dermatologice pacientul poate purta în interiorul salinei halat de baie, în vederea expunerii la aerosoli a zonelor de piele afectate. Salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here