Program prelungit în perioada sărbătorilor, la DSVSA Gorj. Recomandări pentru consumatori

810

Medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, precum şi cei din circumscripțiile din județ ori de la nivelul piețelor agro-alimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru până pe 24 decembrie, respectiv în perioada 27-30 decembrie 2023, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică (orele 8:30–14:00).

Programul de lucru al personalului veterinar va fi afișat la nivelul fiecărei C.S.V.S.A.O., în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect referitor la nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Conducerea DSVSA Gorj recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Este interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Centre pentru examenul trichineloscopic
Costul unui examen trichineloscopic este 21 de lei (trichineloscopie directă) la circumscripţiile sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (C.S.V.S.A.O.), unde vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc: C.S.V.S.A.O. nr. 1 Târgu-Jiu (Piaţa Centrală); C.S.V.S.A.O. nr. 2 Târgu -Jiu (Piaţa 9 Mai); C.S.V.S.A.O. Motru; C.S.V.S.A.O. Novaci.
Costul examenului trichineloscopic efectuat la circumscripţiile sanitare-veterinare de asistenţă (C.S.V.A.) private de pe teritoriul judeţului Gorj este stabilit individual de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit care deţine circumscripţia. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Recomandări privind achiziționarea alimentelor
”În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul pieţelor sau unor târguri organizate în această perioadă, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.; comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi. Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în cantităţi mari în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”, a transmis conducerea DSVSA Gorj.
Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, se recomandă gorjenilor să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here