Program de formare pentru studenții și masteranzii care vor să devină profesori

10

Asociaţia Şcoala Încrederii lansează proiectul ”Şcoala Tinerilor Profesori de Încredere”, care se adresează tuturor studenţilor şi masteranzilor între 18 şi 35 de ani, care doresc să urmeze o carieră didactică şi să fie profesorii de care copiii din şcolile noastre au atât de mare nevoie.

Perioada de derulare a proiectului este 1 noiembrie 2024 – 31 august 2026. Obiectivul general al proiectului ”Şcoala Tinerilor Profesori de Încredere” este să ajute la creşterea relevanţei formării profesionale pentru 280 de studenţi cu domiciliul în regiuni mai puţin dezvoltate, prin organizarea a 280 stagii practica în şcoli de aplicaţie, pe o perioadă de 24 luni.
Ca obiective specifice, proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii, a caracterului incluziv, a eficacităţii şi a relevanţei sistemelor de educaţie şi formare pentru piaţa muncii, inclusiv prin validarea învăţării non-formale şi informale, pentru a sprijini dobândirea de competenţe-cheie, inclusiv de competenţe de antreprenoriat şi digitale, precum şi prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală şi a sistemelor de ucenicie.
În cadrul proiectului, studenţii vor avea posibilitatea să participe la două mari activităţi: un program de formare pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi a competenţelor verzi în educaţie şi un program de practică pedagogică. Programul de formare pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi a competenţelor verzi în educaţie, cu o durată de 70 de ore, se va derula pe parcursul unui an, prin mix de metode de livrate (online si onsite) şi va aborda subiecte precum: dezvoltarea abilităţilor de leadership şi management a resurselor şi a timpului, integrarea principiilor de sustenabilitate în activitatea didactică, dezvoltarea competenţelor digitale pentru crearea de lecţii de impact, dezvoltarea abilităţilor de crearea de prezentări şi interacţiuni memorabile cu elevii în clasă etc. Programul de practică pedagogică, cu o durată de 95 de ore, pe parcursul unui an, este gândit să vină în întâmpinarea nevoilor studenţilor prin vizite în şcoli, sesiuni de planificare a lecţiilor, mentorat la lecţii, sesiuni de predare la clasă concomitent cu aprofundarea noţiunilor de pedagogie şi primirea de feedback aplicabil din partea mai multor tutori.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Școala Încrederii, participarea la programul de formare şi la stagiul de practică este complet gratuită. Mai mult, fiecare student care va parcurge programul de stagii de practică va primi o subvenţie în valoare de 570 lei şi va putea intra în competiţia cu premii în valoare totală de 140.000 de lei. Competiţia are rolul de a stimula calitatea implicării, gradul de motivare şi spiritul de iniţiativă pe durata derulării stagiilor de practică şi va fi organizată în baza unui regulament care va fi publicat pe canalele de comunicare ale organizaţiei şi va fi transmis tuturor studenţilor înscrişi în proiect.
”Proiectul ”Şcoala Tinerilor Profesori de Încredere” vine în sprijinul studenţilor şi masteranzilor, dar şi în întâmpinarea profesorilor universitari, fiindcă numai împreună şi completând ceea ce se învaţă în universităţi putem crea o comunitate mai mare şi mai puternică, care ulterior, poate oferi cea mai bună experienţă ca pedagog. Suntem încrezători în acest proiect pentru că reprezintă contextul pedagogic, construit din mai multe direcţii, pentru 280 de profesori ce vor deţine resursele necesare şi adaptate pentru copiii din învăţământul preuniversitar”, a declarat Letiţia Suciu, director executiv al Asociaţiei Şcoala Încrederii.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.